„Prieš dešimt dienų lankiausi Kanadoje, kur dalyvavau Didžiojo septyneto (G7) susitikime. Europos Sąjungos ir JAV santykiuose tai buvo persilaužimo momentas, taisyklių, kurios buvo kuriamos bendromis pastangomis, peržiūrėjimas“, - sakė J.-C. Junckeris.

Jis pridūrė, kad JAV išliks ypatinga partnere Europos Sąjungai.

„Mes daug nuveikėm vieni kitų labui saugumo bei kitose srityse. Tačiau mes primygtinai sieksime, kad būtų išsaugoti principai bei vertybės, kuriomis tikime. Tai susiję ir su pasaulio klimato pokyčių problemomis, branduolinės ginkluotės mažinimu, taip pat ir su laisva, sąžininga prekyba. Prekyba, kuria mes tikime, remiasi susitarimais, pasitikėjimu ir bendradarbiavimu. Neseniai JAV priimtas sprendimas įvesti importo muitus kertasi su šiais principais. Jis kertasi ir su istorine logika. Šiomis aplinkybėmis mes darysime viską, ką turime daryti, kad abipusėje prekyboje įsivyrautų pusiausvyra“, - sakė EK vadovas.

Šių metų kovą JAV įvedė importo muitus plienui bei aliuminiui - atitinkamai 25 ir 10 procentų. Muitai taikomi visoms šalims, kurios tiekia produkciją į JAV. Kelioms valstybėms, įskaitant Europos Sąjungos šalis, Kanadą ir Meksiką, muitų įvedimas buvo atidėtas, tačiau nuo birželio 1 dienos tarifai įsigaliojo ir joms.

ES šalys sutarė paskelbti atsakomąsias priemones, tai yra įvesti 25 proc. importo muitus kai kurioms amerikietiškoms prekėms, kurių bendra vertė siektų 2,8 mlrd. eurų. Apie ketinimus įvesti atsakomąsias priemones Jungtinėms Valstijoms jau paskelbė ir Indija, Turkija bei Meksika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)