Kalėjimų departamentui prie Teisingumo ministerijos priklausančių Alytaus pataisos namų darbuotojai, susisiekę su DELFI, praneša apie nerimą keliančią įstaigos finansinę būklę ir keistus įstaigos vadovybės priimamus sprendimus.

„Žmonės skambina mums, padėtis iš tiesų rimta, ir tai atsitiko dėl, nebijau to pasakyti viešai, visiškos Alytaus pataisos namų direktoriaus Kęstučio Jasmonto nekompetencijos ir nesugebėjimo vadovauti“, - sako ir Lietuvos ikiteisiminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Pauliukas.

Pasak K. Pauliuko, už birželį Alytaus pataisos namuose vėluojama išmokėti avansinę darbo užmokesčio dalį, įstaigos administracija spaudžia darbuotojus rašyti prašymus atsisakyti avansinio užmokesčio, nors į tą laiką į darbą priimami nauji įstaigos administracijos vadovai.
Tą patį DELFI liudija ir su žurnalistais susisiekę įstaigos darbuotojai.

Įstaigos sąskaitoje – nuliai

„Situacija iš tiesų kelia nerimą, nes ji rodo absoliutų įstaigos vadovo neįgalumą tvarkantis su jam patikėtomis pareigomis. Dar antradienį, iš Alytaus pataisos namų darbuotojų sužinojęs apie pareigūnams daromą spaudimą neimti šio mėnesio avansinės darbo užmokesčio dalies, nes esą įstaigos sąskaita yra tuščia ir nėra iš ko mokėti, kreipiausi į Kalėjimų departamentą. Ten buvo nustebę, nes pati įstaiga, Alytaus pataisos namai, nieko nebuvo informavusi, kad gali kilti sunkumų išmokant darbuotojams darbo užmokestį“, - DELFI sakė K. Pauliukas.

Alytaus pataisos namų direktoriaus Kęstučio Jasmonto komentaro gauti nepavyko. Aukštas Kalėjimų departamento sistemos pareigūnas lyg tyčia šiomis dienomis išėjo atostogų ir telefonu neatsiliepia.

Kalėjimų departamento direktoriaus Roberto Krikštaponio patarėja Simona Banėnienė DELFI sakė, kad situacija „yra valdoma ir direktoriaus asmeniškai kontroliuojama“, ir esą terminai avanso išmokėjimui praleisti nėra.

„Pagal sutartį avansai išmokami nuo 20-os iki 25-os dienos, tačiau Alytuje jie būdavo išmokami anksčiau porą dienų, tad gal dėl to žmonės sunerimo negavę“, - sakė Kalėjimų departamento atstovė.

S. Banėnienė patikino, kad „atlyginimai bus išmokėti“. Ji neigė, esą departamentui yra žinoma, kad Alytaus pataisos namų administracija darbuotojus spaudžia atsisakyti avansinio apmokėjimo už darbą, nors tokia sąlyga įrašyta darbuotojų darbo sutartyse.

Finansinis badas – po direktoriaus dosnumo

Tačiau tai, kad padėtis Alytaus pataisos namuose – rimta, išdavė laikinasis įstaigos vadovas, direktoriaus pavaduotojas Vygantas Laučys.

Jis nepaneigė, kad „su darbuotojais buvo pravedami pokalbiai, prašant atsižvelgti žmogiškai į susidariusią situaciją“, kad šie atsisakytų avansinės darbo užmokesčio dalies.

Pasak V. Laučio, darbuotojams, kurie nesutiks atsisakyti avanso, jis bus išmokėtas žymiai mažesnis nei įprastai.

V. Laučys neslėpė, kad finansinė padėtis „nėra gera, bet taip susiklostė dėl to, kad pabaiga ketvirčio“.

Esą Kalėjimų departamentas Alytaus pataisos namams finansavimą teikia kas ketvirtį. Birželį, paskutinį antrojo ketvirčio mėnesį, pasak V. Laučio, pinigų darbo užmokesčiui pristigo dėl kelių priežasčių.

Raimundas Markauskas
„Visų pirma, Vyriausybė padidino minimalų darbo užmokestį, dėl ko išaugo atlyginimams reikalingų pinigų kiekis. Antra priežastis – direktoriaus įsakymu, po atestacijų buvo darbuotojams pakeltos kvalifikacinės kategorijos, dėl ko išaugo atlyginimų koeficientai. Ir trečia – dėl padidėjusio pavojingumo darbe ir darbo sąlygų, buvo skirti priedai darbuotojams. Tai buvo padaryta rekomenduojant Ūkinės – finansinės veiklos komisijai, į kurią, beje, įtraukti ir profesinių sąjungų atstovai“, - DELFI sakė V. Laučys.

Tuo tarpu profesinių sąjungų atstovas K. Pauliukas piktinosi, kad toks Alytaus pataisos namų direktoriaus K. Jasmonto įsakymas – diskutuotinas, mat priedai ir koeficientai esą buvo skirti tik tiems pareigūnams, kurie lojalūs įstaigos vadovybei ir konkrečiai direktoriui.

„Čia reiktų paprašyti paviešinti tuos įsakymus ir tas pavardes. Nes nemanau, kad čia kažkas slapto gali būti dėl tų priedų. Ir tada pamatysim, kad priedai už pavojingas sąlygas skirti ne tiesiogiai tarp nuteistųjų dirbantiems pareigūnams ar, sakykime, medicinos personalui, bet buhalteriams, personalo skyriui ar tai pačiai administracijai“, - sakė K. Pauliukas.

Kalėjimų departamento atstovė S. Banėnienė sako kol kas negalinti komentuoti šitos informacijos, tačiau pažadėjo, kad „tikrai bus patikrinta“.

Iš ūkvedžio – į kalėjimo vadovus

Nuo birželio 7-os dienos Alytaus pataisos namuose įdarbintas direktoriaus pavaduotojas Raimundas Markauskas. Šis Alytaus politikas 2012-2016-ais metais buvo Darbo partijos frakcijos Seime narys, seniūno pavaduotojas, o šiuo metu aktyviai dalyvauja Darbo partijos Alytaus rajono skyriaus veikloje, yra iškeltas kandidatu į Alytaus rajono merus būsimuose savivaldybių tarybų rinkimuose 2019-aisiais.

Iki tapdamas Alytaus pataisos namų vienu iš vadovų, į Seimą naujai kadencijai nepatekęs politikas R. Markauskas įsidarbino teisėsaugos sistemoje: iš pradžių Alytaus rajono priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje, vėliau – Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje ūkvedžiu.

Kaip DELFI pavyko išsiaiškinti, įsakymą dėl konkurso naujojo pavaduotojo pareigybei užimti Alytaus pataisos namų direktorius K. Jasmontas pasirašė šių metų kovą. Pats konkursas, kalėjimų departamento atstovės S. Banėnienės teigimu, vyko gegužės 18-ąją, o įdarbintas R. Markauskas nuo birželio 7-osios. Jam paskirtas valstybės tarnautojo A16 kategorijos atlyginimas, siekiantis apie 1800 eurų.

DELFI kalbintas pats R. Markauskas nesugebėjo logiškai paaiškinti savo karjeros, kaip iš eilinio areštinės ūkvedžio tapo didžiausios įkalinimo įstaigos Lietuvoje vienu iš vadovų.

„Tai buvo ten tas konkursas. Kada? Nu, aš, žinokit, nenoriu jūsų suklaidint. Bet buvo, aš dalyvavau. Kas dar dalyvavo? Nu, tai buvo šeši, bet anie paskui atsiėmė, nu, neatvyko, tai... Ir dar aš paskui ilgai laukiau, nes, nu, ten reikėjo dar praeiti, ten, visokie testai ir dėl aukščiausio vadovo, čia ne paprastas tik kompetencijas, bet aukščiausiu, nes jau čia prie vadovų skaitosi. Ir nuo 7-os jau, va, aš čia, kaip sakant. Tai aš daugiau už ūkinius dalykus, klausimus, sakyt, ir dar už personalą, administracinė veikla, irgi man“, - klausimas apie naująsias pareigas sakė R. Markauskas.

Pasak S. Banėnienės, Kalėjimų departamento atstovės, R. Markauskas paskirtas į valstybės tarnautojo pareigas, o jo funkcijos yra organizuoti įstaigos ūkinę veiklą, viešuosius pirkimus, personalo valdymas, įstaigos veiklos planavimo organizavimas.

Skandalai – vienas po kito

DELFI primena, kad kalėjimų departamente neseniai buvo atliktas Alytaus pataisos namų veiklos auditas. Jo rezultatai kol kas nepaskelbti. Taip pat neseniai buvo atlikta neeilinė paties Alytaus pataisos namų direktoriaus K. Jasmonto atestacija.

Pasak profesinių sąjungų atstovo K. Pauliuko, artimiausiu metu numatoma Teisingumo ministerijos auditas šioje įstaigoje.

Taip pat neseniai kilo skandalas, kai Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus pareigūnai sulaikė dabar jau buvusį Alytaus pataisos namų gydytoją Valdą Mikalskį, kuriam pareikšti įtarimai didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų įsigijimu su tikslu jas platinti.

Dėl Alytaus pataisos namų veiklos atliekamas ir dar vienas ikiteisminis tyrimas – dėl kalinių maitinimo paslaugų pirkimo ir su tuo susijusių viešųjų pirkimų.