„Gėdingas Seimo sprendimas – pritarti tam, kad Lietuvos valstybė sulaužytų savo pažadą neviešinti tų, kurie prisipažino bendradarbiavę su KGB“, – ketvirtadienį savo feisbuko profilyje paskelbė parlamentaras.

Taip jis reagavo į tą pačią dieną Seime priimtą sprendimą toliau svarstyti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) iniciatyvą paviešinti valstybės pažadėtą saugoti paslaptį – savo noru prisipažinusių buvusių KGB bendradarbių pavardes.

Tokį projektą palaikė dauguma „valstiečių“, „lenkų“ ir Tvarkos ir teisingumo frakcijų narių, taip pat kai kurie socialdemokratai ir socialdarbiečiai.

„Tai akivaizdi Kremliaus pergalė – jie išdavusiųjų nepamiršta“, – rašo J. Džiugelis.

Jo teigimu, sužinojus, kurie bendradarbiavę asmenys nėra prisipažinę, atsiveria galimybės juos šantažuoti ir jais naudotis.

„Suprantu, kad politikoje kartais tenka daryti kompromisus ir, prašant palaikymo savo klausimams, tenka pažadėti palaikyti kitų klausimus. Bet viskam yra ribos. Pasitikėjimas valstybe ne trąšos – juo neprekiaujama“, – rašo J. Džiugelis.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis, reaguodamas į šį įrašą, DELFI tvirtino, kad J. Džiugelis nežino „valstiečių“ sprendimų, nes nelanko frakcijos posėdžių.

„Kalbant apie balsavimą dėl KGB agentų viešinimo, galiu pasakyti, kad LVŽS frakcijoje buvo sutarta pritarti projekto pateikimui, bet mes net nesirengiame pritarti visam projektui, tokiam, koks yra pateiktas. Seimo narys šito net nežino, nes nedalyvavo posėdyje, bet sąmoningai menkina visą frakciją. Man už jį labai gėda“, – aiškino R. Karbauskis.

Pasak LVŽS pirmininko, pritarti projekto pateikimui yra įprasta praktika. Taip esą palaikomi ir kai kurie opozicijos projektai.

„Jei yra apie ką diskutuoti, pritari po pateikimo, diskutuoji ir pataisai. Šiuo konkrečiu atveju, tokios įstatymo formuluotės mes nepriimtumėme. Bet mes iš karto frakcijoje susitarėme, kad leidžiame projektą svarstyti, o tada tvarkome taip, kad siūlomos nuostatos liestų tik politikus, tam tikrus pareigūnus bei valdininkus. Tam pritaria net projekto oponentai“, – tvirtino R. Karbauskis.

„Kai žmogus pats meluoja, tai galvoja, kad taip elgiasi ir kiti.
Aš sakau tiesą. Dalyvavau frakcijos posėdyje šiandien ir kėliau klausimą dėl šios pataisos, nes manau, kad tai vertybinis balsavimas. Parodantis ar būdami prie valstybės vairo, gebame nelaužyti ilgalaikių pažadų. Buvo pasakyta kad nėra čia apie ką diskutuoti, nes viskas jau nuspręsta. Gal kalbėta buvo mažesniame rate, gal jis asmeniškai su lenkų frakcija sutarė, bet lvžs frakcijoje šiandien prieš balsavimą normalios, argumentuotos diskusijos šiuo klausimu nebuvo. Deja tai ne pirmas kartas kai Ramūnas savo sprendimus bando pateikti kaip visos frakcijos“, - teigė J. Džiugelis.

LLRA-KŠS projektas toliau bus svarstomas Seimo komitetuose. Prie šio klausimo parlamentas planuoja grįžti rudens sesijoje.

Pagal projektą, būtų paviešintos prisipažinusių ir dabar valstybės paslaptimi laikomų buvusių KGB bendradarbių pavardės.