Kavos tirščiai

Gėlėms tręšti. Kavos tirščiuose gausu azoto, fosforo, kalio ir kitų mineralinių medžiagų, todėl jos bus itin naudingos gėlėms, jei tik tinkamai paruošite. Pirmiausiai sutrinkite tirščius ir paskleiskite juos, kad gerai išdžiūtų. Sodinant vazoninius augalus galite įmaišyti tirščių į žemę. Rožės, pelargonijos, brugmansijos, oleandrai, hortenzijos, rododendrai ir azalijos šias trąšas mėgsta. Geriausias būdas tręšti tirščiais – pabarstyti jų ant žemės aplink augalą ir paskui švelniai įmaišyti į žemę. Šiukštu nepadauginkite, kadangi kambarinius augalus taip galima tręšti vos kartą per 6 mėnesius, augančius lauke – iki 4 kartų per metus.

Sumaišykite 1 pilną puodelį kavos tirščių su 8 litrais vandens ir palaikykite šį mišinį per naktį. Jau kitą dieną turėsite natūralių ir paprastų trąšų tiek gėlėms, tiek daržovėms.

Kompostui. Panaudotos kavos pupelės turtingos azoto, todėl kavos tirščiai puikiai papildys kompostą. Nors gali pasirodyti, kad tirščiai dirvą turėtų rūgštinti, tačiau toli gražu taip nėra – jų pH svyruoja tarp 6,5-6,8 (skirtingai nei kavos gėrimo). Drąsiai šias atliekas naudokite azotu papildančiam sluoksniui kartu su nupjauta žole, piktžolėmis, supuvusiais vaisiais. Kavos tirščiai padeda kompostui išlaikyti bakterijoms ir mikroorganizmams tinkamą temperatūrą bei drėgmę komposto viduje. Tai puikus katalizatorius kokybiškam ir sveikam kompostui išgauti per trumpą laiką.

Tręšimas vietoje mėšlo. Mėšlo ir kavos tirščių azoto bei anglies santykis labai panašus, todėl drąsiai galite vieną keisti kitu. Tik su abiem būkite atsargūs: maišant kavos tirščius su žeme, galite nudeginti augalų šaknis ar stiebus.

Gražesnėms morkoms. Kai kurie sodininkai rekomenduoja prieš sėjant morkas sumaišyti jų sėklas su kavos tirščiais ir taip susėti kartu į žemę, vėliau paliejant vandeniu. Morkos augs greičiau ir užaugins dvigubą derlių.

Mulčiavimui. Jei gėles ir daržoves mulčiuosite plonu kavos tirščių sluoksniu, išsaugosite drėgmę ir apginsite nuo piktžolių.

Apsaugai nuo sraigių ir kačių. Išbarstykite tirščius ant žemės aplink augalus – nelįs sraigės, o taip pat išvengsite ir kačių kasinėjimo tose vietose, kadangi šios nemėgsta kavos kvapo.

Pelenai

Rūgščiai dirvai. Jei dirva rūgšti, joje trūksta kalio, todėl būtina patręškite medžio pelenais. Juose likę karbonatai ir oksidai didina pH lygį ir padeda ją neutralizuoti. Kiek medžio pelenai naudingi, priklauso nuo deginamo medžio rūšies. Iš kietos medienos (dažniausiai lapuočių) pelenų bus daugiau, todėl ir maistingų medžiagų rasite gerokai daugiau nei minkštesnėje (spygliuočiuose).
Jei pelenus bersite į sunkų ir kietą molingą dirvožemį, jis taps puresniu, pagerės struktūra, o šaknis lengviau pasieks oras, vanduo, su kuriais ir mineralinės medžiagos. Pastarųjų pelenuose gausu – kalcis, magnis, kalis, geležies, magnio

Naudojant pelenus tręšimui, įprastai 1 kv. m. pakanka 200-300 gramų pelenų. Jei dirva rūgšti, galite berti iki 1 kg. Kai kalio dirvoje per daug, o pH aukštesnis nei 7, pelenų neberkite. Geras šarminės dirvos indikatorius – joje augančios apyninės liucernos, siauralapiai gysločiai bei garstukai.

Krūmų, vaismedžių, rožių tręšimui. Kadangi pelenuose beveik nėra chloro junginių, pavasarį jais galite tręšti aviečių, serbentų, agrastų, braškių krūmelius, vynuoges.

Per metus vienam krūmokšniui ar rožių krūmui reikia apie 0,5-1 kg pelenų. Tolygiai paskirstykite pelenus ant dirvos aplink augalus, atsargiai pagrėbstykite žemę, kad nepažeistumėte augalų šaknų. Niekada nepalikite pelenų krūvelėmis – didesnis kiekis į dirvožemį patenkančių druskų gali būti žalingas augalui.

Atkreipkite dėmesį, jog jei augalams trūksta kalio, jų lapų kraštai pagelsta ar paruduoja, atrodo tarsi būtų nudeginti, Be to, kalis stabdo pernelyg spartų augimą, nes neutralizuoja azoto perteklių taip mus apsaugodamas nuo nitratų.

Kompostui. Pelenų patariama berti ir į komposto krūvas - taip neutralizuosite tiek jas, tiek sliekams bei kitiems naudingiems organizmams žalingą amoniaką;

Apsaugai nuo amarų, baltasparnių, erkučių naikinimui. 1,5 stiklinės medžio pelenų užpilkite nedideliu kiekiu verdančio vandens, atskieskite 10 litrų vandens ir įpilkite 1 šaukštą skysto muilo. Gerai išmaišykite, perkoškite šį tirpalą ir išpurkškite augalus. Po savaitės nuplaukite švariu vandeniu (laistant laistytuvu). Toks tirpalas tinka prieskoninių augalų. aguročių, patisonų, moliūgų, agurkų apsaugai.

Agurkų puviniams naikinti. Jei agurkus užpuolė šaknų puvinys, medžio anglimis, pelenais arba kreida apibarstykite pažeistus augalus. Nuo kekerinio puvinio gelbės 1 šaukštelio vario sulfato ir 1 stiklinės pelenų mišinys. Gerai sumaišykite šiuos du ingredientus ir pabarstykite pažeistas agurkų vietas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)