Jau trečia nuo kovo mėnesio Kim Jong Uno kelionė į Kiniją įvyko Pekinui bandant didinti savo, kaip tarpininko tarp JAV ir Šiaurės Korėjos, vaidmenį.

Šiaurės Korėjos, kur Pekinas sako turintis saugumo ir ekonominių interesų, lyderis į Kinijos sostinę, kaip manoma, atvyko antradienį ryte. Su savo vieninteliu svarbiu sąjungininku jis susitiko Didžiojoje liaudies salėje, pranešė Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV.

Jaunajam autokratui buvo surengta oficiali sutikimo ceremonija, įskaitant garbės sargybą ir pulką sveikinančių vaikų.

Susitikimo metu abu lyderiai aptarė denuklearizacijos Korėjos pusiasalyje perspektyvas ir Šiaurės Korėjos ekonomikos plėtros potencialą, pranešė CCTV.

Jungtinės Valstijos yra priklausomos nuo Kinijos kalbant apie Jungtinių Tautų sankcijų Šiaurės Korėjai taikymą, tad Pekinas turi potencialų svertą galimame prekybos kare su Vašingtonu.

Kim Jong Unas Pekine bus ir trečiadienį, kiek anksčiau pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Tikimės, kad šis vizitas padės stiprinti Kinijos ir KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) santykius ... ir mūsų strateginį bendravimą svarbiais klausimais, skatinant taiką ir stabilumą regione“, – eilinėje trumpoje spaudos konferencijoje sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

Kovo mėnesį įvykęs Kim Jong Uno apsilankymas Kinijoje buvo apskritai pirmasis jo, kaip Šiaurės Korėjos lyderio, užsienio vizitas.

Apie pirmus du vizitus Kinijoje buvo pranešta tik po to, kai Kim Jong Unas grįžo namo. Neaišku, kodėl Kinijos valstybinė žiniasklaida šįkart pasielgė kitaip.

Kim Jong Unas su Xi Jinpingu turi aptarti ne tik praėjusios savaitės viršūnių susitikimą Singapūre: Šiaurės Korėjos lyderis turėtų paprašyti Kinijos pagalbos švelninant ekonomines sankcijas mainais į Pchenjano pažadą dėl denuklearizacijos, sakė Pekino universiteto tarptautinių santykių ekspertas Wang Dongas.

„Kinijos ir Šiaurės Korėjos lyderiai konsultuojasi, kaip bendrai stumti į priekį Korėjos branduolinį klausimą“, – sakė Wang Dongas.

Po istorinio birželio 12-osios viršūnių susitikimo Kinija pasiūlė, kad JT Saugumo Taryba galėtų svarstyti ekonominių suvaržymų jos Šaltojo karo laikų sąjungininkei sušvelninimą.

Kinija nedalyvavo istoriniame viršūnių susitikime Singapūre, bet toliau daro didelę įtaką užkulisiuose, sakė Wang Dongas.

Kim Jong Uno vizitas Pekine parodo, kad Kinija yra šių derybų „raktas“, pažymėjo analitikas.

„Tai atspindi (faktą), kad Kinija yra būtina visam Korėjos branduoliniam klausimui“, – pridūrė jis.