„Variantai gali būti įvairūs, bet jeigu mes norime, kad nuo sausio 1 dienos įsigaliotų, ir kad beveik milijonas dirbančiųjų pajustų beveik milijardo pokytį savo kišenėse, tai reikia priimti šioje sesijoje. Nes jeigu bus priimta rudens sesijoje, tai mokestiniai pakeitimai galės įsigalioti nuo 2020 m. Tai reiškia, kad metai laiko būtų prarasti“, – sakė S. Skvernelis.

S. Skvernelis su valstiečių-žaliųjų lyderiu Ramūnu Karbauskiu įregistravo kompromisinį variantą, kad 1 proc. būtų mažinamas „Sodros“ tarifas ir 1 proc. – Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas. Tas siūlymas įregistruotas vietoj Vyriausybės siūlyto 2 proc. „Sodros“ tarifo mažinimo.

Premjeras tikisi, kad Vyriausybės siūlymams dėl mokesčių bus pritarta ir neigia grasinęs trauktis iš savo pareigų, jeigu reforma bus išdarkyta.

Siūlo stabtelti iki rudens

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigia, kad S. Skvernelio ir R. Karbauskio kompromisas esmės nekeičia.

„Mėginimas stumdyti procentus į vieną arba kitą pusę, perkeliant iš biudžeto į „Sodros“ biudžetą, tai nesprendžia pagrindinių klausimų. (…) Manau, kad gresia valstiečių-žaliųjų frakcijos skilimas, jeigu bus mėginama eiti toliau su ta reforma“, – sakė G. Landsbergis.

TS-LKD lyderis teigė, kad antradienį per seniūnų sueigą net ir iš valstiečių-žaliųjų vadovybės, Seimo vicepirmininkės Rimos Baškienės, nuskambėjo mintis, kad, galbūt, reformą būtų mėginama nukelti į rudenį, grįžti prie jos vėliau, ir ieškoti platesnio sutarimo Seime.

„Aš manau, kad šiuo etapu tai būtų pats teisingiausias sprendimas“, – sakė G. Landsbergis.

Dalį siūlymų mato galimybę priimti pavasarį

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas iš Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos Stasys Jakeliūnas sakė, kad S. Skvernelio ir R. Karbauskio siūlymas bus aptariamas rytoj komitete.

Iki šiol komitetas laikėsi nuomonės, kad, jeigu būtų svarstomas „Sodros“ lubų įvedimo klausimas, tuomet GPM tarifo progresyvumas turėtų būti didesnis negu pradžioje Vyriausybės pasiūlytas 25 proc.

„Kol nebuvo aiškių variantų, tai mūsų ir Socialinių reikalų komitetuose buvo pasiūlyta atsisakyti „Sodros“ lubų. Dabar šitas siūlymas yra įregistruotas. Mes rytoj jį svarstysime, nežinau, koks bus rezultatas“, – sakė S. Jakeliūnas.

Jo asmenine nuomone, jeigu mastoma apie progresinį tarifą, jis turėtų būti dar didesnis. Kitu atveju, nereikėtų „Sodros“ lubų įvedinėti.

Pasak S. Jakeliūno, teoriškai GPM klausimas galėtų atsidurti ketvirtadienio Seimo plenariniame posėdyje.

„Bet čia jau procedūrų klausimas, kaip apsispręs seniūnų sueiga ir valdyba. Seimas gali tam pritarti arba nepritarti, nes nebus praėjęs atitinkamas laikas po komiteto balsavimo“, – sakė S. Jakeliūnas.

Yra klausimų, dėl kurių dar diskutuojama

Pasak BFK pirmininko, dar ieškoma sutarimo dėl Neapmokestinamo pajamų dydžio. Jo nuomone, nėra finansiškai pagrįsta įrašyti į įstatymus, kad 2020 ir 2021 metais jis bus plečiamas iki 2,5 vidutinio darbo užmokesčio.

„Mes nežinome ir negalime žinoti, kokie rodikliai bus 2020 ir 2021 metais. Tai galėtų paaiškėti bent jau rudenį. Todėl reikėtų daryti pauzę ir rudenį pratęsti diskusijas, ir tada jau įrašyti į įstatymą, jeigu tam būtų pagrindo.
Mano siūlymas yra įregistruotas, kad būtų 2019 m., ir pats plėtimas būtų nuosaikesnis“, – sakė S. Jakeliūnas.

BFK pirmininkas siūlo ilgiau padiskutuoti ir kai kuriais su pensijų kaupimu susijusiais klausimais.

„Po diskusijų pensijų darbo grupėje mano siūlymas yra išimti anuitetų dalį, kadangi ten reikia dar daugiau diskutuoti ir rasti bendrų sprendimų. Visa kita mes komitete taip pat svarstysime, nežinau, kokie bus tie svarstymo rezultatai, ir perduosime pagrindiniam komitetui“, – sakė S. Jakeliūnas.