Pratybos prasideda kelios dienos po JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimo, kad Amerika stabdo daug metų rengtas bendras karines pratybas su Pietų Korėja, veikusias kaip atgrasomoji priemonė Šiaurės Korėjai. D. Trumpas šias pratybas pavadino brangiomis ir „provokuojamomis“.

Pirmadienį prasidėjusiuose manevruose, kurių mastas daug mažesnis negu įšaldytų JAV ir Pietų Korėjos pratybų, dalyvaus šeši karo laivai ir septyni lėktuvai, paskelbė Pietų Korėjos gynybos ministerija.

Jūrų pėstininkų dalinys išsilaipins uolėtose salelėse, kuriose gyvena tik maždaug 40 žmonių, daugiausia policininkų.

„Liankūro gynybos pratybos yra įprasti mokymai, vykdomi siekiant užkirsti kelią išorės jėgų invazijai“, – sakė Gynybos ministerijos atstovė Choi Hyun-soo.

Tokijas piktai reagavo į šias „itin apgailėtinas“ pratybas; Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad „griežtai protestavo“ įprastais diplomatiniais kanalais.

Ministerija pareiškė, kad pratybos yra „absoliučiai nepriimtinos“, ir griežtai pareikalavo jas sustabdyti.

Nors tikimybė, kad Japonija surengs ataką, laikoma itin mažai tikėtina, Pietų Korėja šias pratybas pradėjo rengti 1986 metais. Nuo 2003-iųjų jos vyksta dukart per metus.

Seulas minimas saleles Japonijos jūroje kontroliuoja nuo 1945 metų, kai baigėsi 35 metus trukęs Japonijos kolonijinis valdymas Korėjos pusiasalyje.

Tokijas taip pat reiškia pretenzijas į Liankūro salas, kurios Japonijoje vadinamos Takešima, ir kaltina Seulą jas užėmus neteisėtai.

Pietų Korėja ir Japonija yra rinkos ekonomikos, demokratinės valstybės ir JAV sąjungininkės. Be to, abiem joms pavojų kelia branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja, tačiau tarp Seulo ir Tokijo tvyro didelė įtampa dėl istorinių ir teritorinių klausimų.

Abi kaimynės taip pat seniai ginčijasi dėl to, kad Japonija karo metais naudojosi korėjietėmis kaip sekso vergėmis, nors 2015 metais šį klausimą buvo susitarta išspręsti.