Piligrimystės kelionių agentūros vadovas Tadas Daujotas sutiko pasidalinti mintimis, ką kiekvienas keliautojas turėtų aplankyti viename gražiausių Lenkijos miestų – Krokuvoje.

„Visas Krokuvos senamiestis yra tiesiog įspūdingas. Centrinė miesto dalis įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, – sako T. Daujotas. – Krokuva – vienas įspūdingiausių miestų tiek Lenkijoje, tiek ir visoje Europoje. Kiekvienas keliautojas čia gali rasti tai, kas jam įdomu – Viduramžių bažnyčias ir istoriją, Nacionalinį muziejų, įsikūrusį renesansinio stiliaus prekybos rūmuose, didikų rezidencijas, skaudų Antrojo Pasaulinio karo palikimą – Osvencimo koncentracijos stovyklą, Veličkos druskos kasyklas“.

Vienas didingiausių objektų – druskų kasyklos

T.Daujotas pasakoja, kad kiekvienam keliautojui būtina aplankyti žymiąsias Veličkos druskos kasyklas, kurios vienintelės pasaulyje nepertraukiamai veikia nuo Viduramžių iki šių dienų. Skaičiuojama, kad kasyklos gylis – 327 metrai, o bendrų tunelių ilgį sudaro apie 300 kilometrų.

Lankantis kasykloje kartu su gidu leidžiama apžiūrėti 3 kilometrų atkarpą, o ekskursijos metu galima susidaryti įspūdį apie kalnakasybos technologijų pažangą. Nuo 1980–ųjų Veličkos kasykla buvo įtraukta į UNESCO Pasaulio kultūros gamtos paveldo vienuoliktuką.

Kasyklose šiuo metu vyksta daug įdomių veiklų – teatralizuota renginių serija „Susitikimai gilumoj“, sujungianti teatrą, muziką ir poeziją, taip pat groja vienas seniausių Europoje kasyklų orkestras. Be to, Veličkos druskos kasyklose pirmą kartą įvyko skrydis oro balionu po žeme 35 m aukščio urve, šuolis su guma ir buriavimas požeminiame ežere. Čia taip pat vyko futbolo rungtynės bei pramoginių šokių konkursas, filmuotas ne vienas žinomas ir populiarus filmas.

Miestas – muziejus

Krokuvoje, kaip ir visoje Lenkijoje, gausu Holokausto tragedijas menančių muziejų ir vietų. Anot Evangelinės piligrimystės organizacijos vadovo, vienas įspūdingiausių muziejų yra skirtas Oskarui Šindleriui. Antrojo pasaulinio karo metais vokietis prisidėjo prie žydų gelbėjimo bei padėjo daugiau kaip 1200 žydų išvengti mirties nacių koncentracijos stovyklose.

Visa muziejaus ekspozicija padalinta į dvi pagrindines dalis – Krokuvą karo pradžioje – vaizduojamas kasdienis šio miesto žydų gyvenimas ir likimas bei pačio Oskaro Šindlerio gyvenimo istorija.
Taip pat rekomenduojama aplankyti ir dar vieną tiek Lenkijai, tiek visam pasauliui svarbią vietą – Aušvico koncentracijos stovyklą. Manoma, kad per visą jos veikimo laikotarpį joje buvo nužudyta beveik 2 milijonai žmonių.

Aušvico (Osvencimo) koncentracijos stovykla įsikūrusi šalia Krokuvos, nedidelio Osvencimo miestelio, kuris pasaulyje geriau yra žinomas vokišku Aušvico pavadinimu.



Šv. Marijos bazilika – viena įspūdingiausių bažnyčių visoje Europoje

Viena gražiausių vietų Krokuvoje - Šv. Marijos bazilika pagrindinėje turgaus aikštėje. Ji laikoma didžiausia viduramžių aikšte visoje Europoje. Tai neeilinė vieta, įtraukta į UNESCO kultūros paveldo sąrašą, kiekvienais metais sulaukianti šimtų tūkstančių lankytojų.

Kita, ir ne mažiau dėmesio verta bažnyčia – Šv. Annos bažnyčia. Ši bažnyčia – lenkų baroko architektūros pavyzdys. Viduje – įspūdingi gipso lipdiniai, kuriuos sukūrė italų menininkas Baldassare Fontana 17 a. pabaigoje. Pati bažnyčia minima istoriniuose raštuose jau 14 a.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)