Jei nuspręsite pabandyti, rinkitės veisles su mažesniais vaisiais. Galima nusipirkti ar užsiauginti daigų, galima sėti tiesiai į konteinerį, 2–3 cm gylyje. Svarbu, kad dirva būtų įšilusi iki 15 °C.

Konteinerio reikia didelio – ne mažiau kaip trijų kibirų talpos. Žemė turi būti puri, derlinga, turtinga azoto ir drėgna. Štai kodėl indas turi būti didelis. Juk mažame žemė greitai išdžiūva. Įsitikinkite, kad dugne yra gana didelė skylė vandens pertekliui išbėgti, dar geriau – kelios. Moliūgams patinka drėgna žemė, bet nuo užmirkusios jie suserga. Indą su augalu pastatykite užuovėjoje, kad bent 6 valandas per parą galėtų mėgautis saulės spinduliais.

Moliūgus reikia tręšti. Jei turite lėtai tirpstančių trąšų, jų įmaišykite į žemę prieš sodindami. Šioms nustojus veikti (užtenka mėnesiui), naudokite skystas organines trąšas. Tręškite kartą per dvi savaites. Neperdozuokite azoto, nebent jums patinka vešlūs lapai, o ne kvapnūs vaisiai.

Moliūgai – nemaži augalai, tad ir vietos jiems reikia daug. Įvertinkite, kiek aplink yra laisvos erdvės. Šios daržovės auga greitai ir netrukus gali apraizgyti greta esančius augalus. Padarykite atramas iš špagato, virvės ar medinių karčių, stiebus pririškite minkštu audiniu, laisvai, kad nepažeistumėte. Pernelyg ilgus stiebus galite patrumpinti.

Moliūgams reikia apdulkintojų. Su tuo gerai susidoroja bitės, tad pasodinkite greta medingų gėlių, prieskoninių augalų, viliojančių vabzdžius, pavyzdžiui, agurklių.

Moliūgas

Nuo sėjos iki derliaus nuėmimo praeina 75–100 dienų, nelygu veislė ir oro sąlygos. Jei augantys vaisiai atrodo pernelyg sunkūs ir stiebai grasinasi išlūžti, moliūgus dėkite į tinklelius ir pririškite ant atramų. Būtų gerai, jei juos kartkartėmis atsargiai pasuktumėte, kad bręstų tolygiai, būtų gardūs visi šonai, ne tik į saulę atsisukę. Jei nėra galimybės vaisių įdėti į tinklelius, paspirkite lentomis, dėžėmis, kad būtų kiek pakelti nuo žemės – antraip bus suploti, nesimetriški. Be to, jei ilgai drėgna, o moliūgai guli tiesiog ant žemės, gali pradėti pūti.

Kai moliūgas įgyja veislei būdingą spalvą, panašu, kad galima imti derlių. Galima ir nagu patikrinti – jei lengvai į odą sminga, dar teks palūkėti arba suvartoti greičiau, nes ilgai laikyti netinka.

Pabelskite į savo augintinio „pilvuką“ – jei atrodo, kad skamba, tarytum viduje būtų tuščia ertmė, drąsiai imkite derlių. Išlaisvinti nuo virkščių geriau sekatoriumi arba tvirtomis žirklėmis. Jei geri orai, moliūgus savaitei palikite saulės atokaitoje – tai jiems tik į naudą.

Lygiai taip pat induose galite auginti agurkus, aguročius, cukinijas, kitas moliūgines daržoves. Būtinai pabandykite – smagus užsiėmimas.