26 metų Nowrozui Aminui 2016-ųjų vasarį buvo neleista vykti į Bangladešą, nes Sidnėjaus oro uosto pareigūnai jo bagaže rado rūbų ir medžiagos apie elektroninius prietaisus, „rodžiusios jo paramą ekstremistų ideologijai“, nurodė Australijos federalinė policija.

Po „ilgo“ ir „sudėtingo“ tyrimo australų kovos su terorizmu pareigūnai šeštadienį jį suėmė Sidnėjaus pakraštyje.

Policija įtaria, kad N. Aminas „planavo vykti į Bangladešą susitikti su žmonėmis, turėjusiais panašias pažiūras, ir galbūt prisidėti prie teroro aktų už Australijos ribų“.

Vyrui buvo pareikšti kaltinimai dėl trijų nusikaltimų, įskaitant pasiruošimą įsibrauti į užsienio šalis siekiant vykdyti kenksmingą veiklą bei pasiruošimo teroro aktų rengimui veiksmus.

Dėl dviejų kaltinimų jam gresia maksimali laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

Sekmadienį Sidnėjaus teisme N. Aminas neprašė jį paleisti už užstatą. Prieš teismą jis vėl stos rugpjūtį.

Policija nenurodė, kuriose šalyse įtariamasis planavo teroro atakas, tačiau pabrėžė, kad šiuo metu visuomenei grėsmės nėra.

Kanbera vis labiau yra sunerimusi dėl vietinio ekstremizmo ir savo piliečių, kovojančių užsienio šalyse džihadistų pusėje.

Pareigūnai teroro grėsmės lygį šalyje padidino iki „įmanomo“ 2014-ųjų rugsėjį, kai buvo priimti nauji saugumo įstatymai, didėjant susirūpinimui, kad atskiri asmenys gali imtis išpuolių, įkvėptų tokių organizacijų kaip džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Kovos su terorizmu policija nuo 2014-ųjų pabaigos surengė ištisą virtinę suėmimo operacijų ir teigia nuo to laiko Australijoje užkirtusi kelią 12 teroro atakų.