„Generalinio inspektoriaus ataskaita yra visiškas siaubas Comey, jo pakalikams ir, deja, FTB“, – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“. Tai buvo pirmas jo oficialus komentaras apie ankstesnę dieną paskelbtą dokumentą.

„Comey dabar oficialiai bus prisimenamas kaip kol kas prasčiausias lyderis FTB istorijoje. Puikiai pasitarnavau žmonėms jį atleisdamas. Geri instinktai“, – pridūrė prezidentas.

Ilgai lauktoje Teisingumo departamento ataskaitoje pažymima, kad atliekant tyrimą dėl buvusios valstybės sekretorės J. Comey „nepaisė subordinacijos“.

Vis dėlto inspektoriai nerado jokių įrodymų, kad buvęs direktorius dėl politinio šališkumo nusprendė nepatraukti baudžiamojon atsakomybėn H. Clinton, 2016-aisiais kovojusios su D. Trumpo dėl prezidento posto, už netinkamą tarnybinių laiškų tvarkymą.

Ataskaitoje griežtai kritikuojamas J. Comey ir pats FTB: teigiama, jog buvęs agentūros vadovas nuolat apeidavo savo institucijos vidaus taisykles ir procedūras, o du jam pavaldūs agentai savo asmeniniais pranešimais parodė buvę „pasiruošę imtis tarnybinių veiksmų, galinčių padaryti įtakos“ D. Trumpo priešrinkiminei kampanijai.

„Nors pripažįstame, kad J. Comey atsidūrė sudėtingoje padėtyje ir turėjo nepatrauklių pasirinkimų, padarėme išvadą, kad J. Comey priėmė itin klaidingų sprendimų“, – taip dokumente apibūdinamas vienas esminių H. Clinton tyrimo momentų.

Vis dėlto ataskaitoje neabejojama J. Comey 2016-ųjų liepos 5-ąją padaryta išvada, kad H. Clinton neturėtų būti teisiama už tai, kad eidama valstybės sekretorės pareigas perkėlė į savo asmeninį elektroninio pašto serverį įslaptintos informacijos.

Pasak inspektorių, J. Comey pats savo FTB veikloje naudojo privatų elektroninio pašto serverį. Į šią ironišką padėtį atkreipė dėmesį ir pati H. Clinton.

D. Trumpas ne kartą teigė, kad šališkai nusiteikęs Teisingumo departamentas ir FTB pro pirštus žiūrėjo į H. Clinton veiksmus. Savo priešrinkiminėse sueigose dabartinis prezidentas ir jo šalininkai skanduodavo „Sodinkit ją į kalėjimą!“

Praėjus keliems mėnesiams po inauguracijos, D. Trumpas 2017-ųjų gegužę atleido J. Comey iš pareigų.