Liūdna istorija

Primename, kad trečiadienį paskelbėme tekstą apie protu nesuvokiamą vienos sostinės mokyklos mokytojų elgesį klasės išvykos, vykusios praeitą penktadienį, metu.

Tądien Vilniaus mokyklos aštuntokai vyko į ekskursiją Lenkijoje. Viena mokinių – Deimantė (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) – iš sostinės pajudėjo neturėdama asmens dokumento, kuris reikalingas važiuojant į svečią šalį.

Mergaitės mama Tatjana (vardas taip pat pakeistas, redakcijai žinomas) DELFI pasakojo tiesiog pagalvojusi, kad dokumento nereikės ir mergaitei į rankas įdavusi draudimo kortelę.

Pasak Tatjanos, mokytojai dar prieš įlipant į autobusą patikrino, ar vaikai turi asmens dokumentus, tačiau netinkamos Deimantės kortelės jos nepastebėjo. Jau išvažiavus iš Vilniaus mergaitė susizgribo neturinti dokumento ir apie tai pasakė mokytojoms.

Lydinčios pedagogės, mamos pasakojimu, Deimantei liepė išlipti iš autobuso Trakų Vokėje (15 km nuo sostinės centro).

„Ji man skambina ir sako: „Ką daryti, mane tuoj iš autobuso išvarys“. Mokytoja su manimi nesikalbėjo, net nepaklausė, ar aš turiu galimybę pasiimti vaiką, niekas man nieko nepaaiškino. Tik girdėjau, kaip vaikai pradėjo šaukti, kad „tu lipi, tuoj bus Trakų Vokė, prie „Maximos“, – graudinosi mama.

Depresija serganti mergaitė buvo išlaipinta iš autobuso ir palikta autobusų stotelėje trims valandoms, kol jos pasiimti atvažiavo brolis. Pastarasis, beje, pagalvojęs, kad jo sesuo nebuvo išlaipinta iš autobuso, jį nusivijo iki pat Lietuvos-Lenkijos sienos ir tik po to grįžo Vilniaus link.

Klasė

„Stotelėje ji (Deimantė) prasėdėjo tris valandas, aplink ją sukiojosi girti vyrai (ten yra visą parą dirbantis alaus baras). Ji buvo labai išsigandusi. Dešimtą valandą ją atvežė namo“, – apie dukros patirtą košmarą DELFI pasakojo moteris.

Po tokio išgąsčio, pasak mamos, mergaitės liga paūmėjo.

„Nenori valgyti, dabar važiuosim pas psichologus. Bijo autobusų, bijo mokytojų, mašinų. Buvo viskas gerai, pagydoma, o dabar vėl vaiko nebeatpažįstu“, – sakė Tatjana.

Visą istoriją skaitykite ČIA.

Direktorius atsiprašė

Mokyklos, kurioje mokėsi aštuntokė, direktoriaus tik po įvykio buvo gan griežtas – esą mergaitė kančias patyrė ne dėl mokyklos kaltės. Tačiau jau ketvirtadienį mama Tatjana džiaugėsi, kad direktorius toną sušvelnino.

„Vakar aš buvau pas direktorių, kuris labai gražiai elgėsi su manimi ir šimtąkart atsiprašė. Šiandien mokykloje buvo mano sūnus. Jo direktorius irgi atsiprašė ir pažadėjo kuo greičiau padaryti susirinkimą bei kuo greičiau viską išsiaiškinti. (...) Direktorius pripažino kaltę ir atsiprašė“, – džiaugėsi Tatjana.

Paklausta, ar nesikreips į institucijas, mama atsakė nematanti tam reikalo – esą jai trūko tiesiog banalaus atsiprašymo.

Šią savaitę Deimantė vaikšto pas specialistus, kurie padeda jai nugalėti baimę, atsiradusią po šio įvykio. Tatjanos teigimu, mergaitės sveikata gerėja.

„Kol kas mergaitės sveikata stabilizuojasi, man atrodo, kad viskas bus gerai. Dėl mokyklos keitimo – mergaitė ten turi daug draugų, juos gaila prarasti. Aš noriu, kad vaikas būtų patenkintas“, – mergaitės sveikatą ir anksčiau išsakytus planus keisti mokyklą komentavo aštuntokės mama.

Kreipėsi į institucijas

Trečiadienį pasirodęs straipsnis sukėlė didelį ažiotažą visuomenėje. Su DELFI susisiekė mokinius atstovaujančios Lietuvos moksleivių sąjungos atstovai, kurie pranešė apie parašytą raštą institucijoms. Moksleiviai aiškinsis, ar pedagogės padarė teisingai palikdamos mergaitę be priežiūros.

Lietuvos moksleivių sąjunga, kaip vienintelė Lietuvos moksleivių interesams tiesiogiai atstovaujanti organizacija kreipėsi į atitinkamas institucijas – Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą bei Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kad šios ištirtų šį atvejį“, – rašoma moksleivių sąjungos prezidentės Ramintos Matulytės atsiųstame laiške.

Raminta Matulytė

Pasak jos, organizacija jau kelerius metus vykdo programas, kuriomis siekiama ugdyti moksleivių emocinį intelektą ir suteikti pagalbą nuo bendraamžių ar mokytojų elgesio nukentėjusiems.

R. Matulytė sako, kad DELFI aprašytas atvejis – puikus pavyzdys, kad dalis mokinių mokyklose negali jaustis saugiais.

„Tokie skaudūs atvejai tik dar kartą patvirtina, kad Lietuvos mokyklose ne kiekvienas moksleivis gali jaustis saugus, todėl labai svarbu, kad ne tik mokytojai ir mokyklos administracija imtųsi atitinkamų veiksmų, bet ir savivaldybės bei nacionaliniu lygmeniu būtų dar kartą susirūpinta emocinės aplinkos mokykloje problema“, – pranešime cituojama Moksleivių sąjungos prezidentė.