Ministras ragina transatlantinius sąjungininkus likti solidariais ir pabrėžia, kad liepą vyksiančio NATO viršūnių susitikimo sėkmė priklausys ne tik nuo to, kas bus parašyta dokumentuose, bet ir nuo to, kokią žinią siųs valstybių lyderiai.

„Svarbiausias artėjančio NATO viršūnių susitikimo tikslas - kuo aiškiau pasauliui parodyti tvirtą transatlantinį sąjungininkų solidarumą“, - trečiadienį Vašingtone JAV analitinio centro „Atlantic Council“ ir Lietuvos krašto apsaugos ministerijos organizuotoje konferencijoje sakė R. Karoblis.

Ministras padėkojęs sąjungininkams už greitą jų reakciją į Rytų Europoje kilusias grėsmes po Rusijos agresijos Ukrainoje, priminė, kad saugumo situacija NATO rytiniame flange išlieka sudėtinga.

Savo kalboje jis taip pat išskyrė pietiniam NATO flangui kylančias grėsmes, kurias įveikti yra būtinas solidarumas ir pažadėjo didesnį Lietuvos indėlį šiame regione.

Konferencijoje buvo taip pat aptarti artėjančio NATO Viršūnių susitikimo darbotvarkės klausimai, saugumo stiprinimo poreikiai Šiaurės Europoje ir Baltijos jūros regione bei NATO parengties didinimo perspektyvos.

Konferencija Vašingtone yra bendro Krašto apsaugos ministerijos ir „Atlantic Council“ projekto „Atgrasymo strategijos gynybos pajėgumų stiprinimas Šiaurės Europoje: poreikiai ir tolimesnės perspektyvos“ dalis. Joje dalyvavo ir JAV prezidento specialusis patarėjas, JAV Valstybės departamento, JAV nacionalinio saugumo tarybos, JAV Kongreso rūmų ir kiti aukšto rango JAV pareigūnai, taip pat Estijos gynybos ministerijos valstybės sekretorius, JAV analitikos centrų atstovai.

Krašto apsaugos ministro R. Karoblio vizitas JAV truks iki birželio 15 d., jo metu ministras taip pat susitiks su JAV Kongreso ir Senato nariais, Pentagono atstovais, kitais JAV pareigūnais.