Vokietijoje susidariusią situaciją 49-erių S. Effenbergas palygino su nesmagia savo paties istorija, nutikusia dar 1994-aisiais.

S. Effenbrgas – nusivylęs Vokietijos futbolo federacijos sprendimu iš rinktinės nešalinti tarptautinį skandalą sukėlusių M. Ozilo ir I. Gundogano.

Pastarieji turkų kilmės futbolininkai praėjusį mėnesį privačiai susitiko su prieštaringai vertinamu Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu ir netgi pozavo bendrai nuotraukai, kurią šis išnaudojo savireklamai.

Vokietijoje kilo didžiulis pasipiktinimas, tačiau skalpuojamus žaidėjus užstojo šalies kanclerė Angela Merkel, pareiškusi, kad futbolininkai tiesiog neįvertino situacijos ir neįžvelgė politinių motyvų, galinčių slypėti už šios fotografijos.

Kalbėdamas apie susidariusią situaciją S. Effenbergas prisiminė 1994-ųjų pasaulio čempionatą JAV.

Tuomet Florencijos „Fiorentinos“ komandai atstovavęs saugas buvo pakviestas į Vokietijos rinktinę, tačiau netrukus buvo priverstas palikti jo stovyklą po savo paties sukelto skandalo.

Per rungtynes su Pietų Korėja gana blankiai žaidęs S. Effenbergas buvo pakeistas, kai kurie žiūrovai jį palydėjo švilpimu, o vokietis jiems atsakė ranka parodydamas gestą – sugniaužtą kumštį su ištiestu viduriniu pirštu.

Tuometinio trenerio Berti Vogtso reakcija buvo itin griežta. B. Vogtsas pareiškė, kad S. Effenbergas yra šalinamas iš komandos nebus kviečiamas į ją atgal tol, kol jis jai vadovaus.

Taip ir nutiko – nors daug metų žaidė Miuncheno „Bayren“ ekipoje, į rinktinę S. Effenbergas trumpam sugrįžo tik 1998-aisiais, kur tesužaidė vos keletą draugiškų susitikimų.

Per neseniai vykusias kontrolines Vokietijos rungtynes su Saudo Arabija, vokiečių publika švilpė kas kartą, kai kamuolį priliesdavo I. Gundoganas.

„Tai blogiausia, kas tau gali nutikti. Man tai taip pat nutiko 1994-aisiais. Tau automatiškai kyla daug klausimų. Ar esu vertas vilkėti šiuos marškinėlius? Kiek tai tęsis? Ar švilps tik vienas rungtynes, ar ilgiau? Tai yra dramatiška“, – prisiminęs savo istoriją kalbėjo S. Effenbergas.

„Jeigu vadovaujiesi tokiomis vertybėmis, kokiomis neva vadovaujasi Vokietijos futbolo federacija, tu turėjai išmesti šiuos du futbolininkus iš rinktinės, kaip tai buvo padaryta su manimi ir su Uli Steinu (1986-aisiais iš rinktinės po konflikto su Franzu Beckenbaueriu pašalintas vartininkas, – red. past.). Tačiau tai nebuvo padaryta“, – pažymėjo vokietis.

Anot S. Effenbergo, rinktinėje likusiems fubtolininkams dabar telieka palinkėti stiprybės.

„Jiems bus nelengva, jie sulauks papildomo dėmesio ir kritikos. Tačiau sprendimas priimtas ir reikia tikėtis, kad abu žaidėjai psichologiška išliks stiprūs ir prieš spaudimą atsilaikys“, – pažymėjo S. Effenbergas.

Joachimo Lowo treniruojami vokiečiai pasaulio futbolo čempionatą pradės E grupėje kartu su Meksika, Švedija ir Pietų Korėja.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)