„Yra tikslas suspėti į traukinį jau šioje finansinėje perspektyvoje, pasinaudoti ES galimybėmis finansuoti šį projektą ir sudaryti stiprų pasiūlymą ateities biudžetui, kad visos šalys galėtų pasinaudoti“, - trečiadienį Europos informacijos biure Seime sakė A. Pranckevičius.

Jo pateiktais duomenimis, 2021-2027 metų biudžete energetikai numatyta skirti 8,7 mlrd. eurų, o tai, A. Pranckevičiaus teigimu, galėtų potencialiai finansuoti sinchronizacijos projektą, todėl svarbu susitarti laiku.

ELTA primena, kad prieš porą savaičių Baltijos energijos rinkos jungčių plano šalių susitikime (BEMIP) sutarta, kad Baltijos šalys, Lenkija ir Europos Komisija susitarimą dėl elektros tinklų sinchronizacijos pasirašys birželio pabaigoje, per Europos Vadovų Tarybos susitikimą 28-29 dienomis. Juo šalys patvirtins, kad yra pasiryžusios Vilnių, Rygą ir Taliną atjungti nuo rusiškosios elektros sistemos ir sinchronizuoti su Vakarų Europa.

Tačiau vis dar neatskleidžiama, ar tarp Lietuvos ir Lenkijos bus statoma antra elektros jungtis bei kokie techniniai reikalavimai projektui bus keliami.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas yra sakęs, kad sprendimai dėl to, keliomis elektros jungtimis bus sinchronizuojamasi, bus priimti birželį.

Baltijos šalys yra apsisprendusios iki 2025 metų sinchronizuoti elektros tinklus su Vakarų Europa ir atsijungti nuo rusiškojo tinklo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)