Alfa patinų rankų paspaudimas

Bendrovės „Influence Solutions“ vykdomoji vadovė Karen Leong tvirtina, kad pirmąsias 13 valdžios lyderių susitikimo sekundžių vyko nebyli kova, kuriam visgi pavyks į savo rankas perimti susitikimo svarbesniojo vaidmenį.

„Matome, kaip pirmasis iniciatyvos imasi Trumpas. Atkreipkite dėmesį į rankos judesius, iliustruojančius, kad jis bando užimti dominuojančią poziciją. Iš nuostabos kiek prasižiojęs Šiaurės Korėjos lyderis atrodo tarsi vaikas, žvelgiantis aukštyn į vyresnį draugą. 1,9 metro ūgio Trumpas ir 1,7 metro ūgio Kim Jong Unas – pažiūrėkite, praktiškai matosi, kaip pastarasis sunkiai ryja gumulą gerklėje. Kim Jong Unas tarsi neužtikrintas, kas vyksta, tai pirmasis kartas, kai jam tenka susidurti su tarptautine žiniasklaida. Trumpas ir vėl demonstruoja pranašumą, ranka paliečia jo nugarą, taip lydėdamas į susitikimo vietą“, – sako K. Leong.

Susitikimo metu daugiausia kalbėjo būtent D. Trumpas, o Kim Jong Unas, atrodo, įdėmiai jo klausėsi, net tris kartus grįžtelėdamas į JAV prezidentą, jiems artėjant prie susitikimo vietos. Šiaurės Korėjos lyderis taip pat palietė D. Trumpo ranką, tokiu gestu norėdamas pademonstruoti, kad ir jis bent iš dalies kontroliuoja susitikimo eigą.

„Trumpas klausosi, linkteli, parodydamas, kad girdi, ką sako Kim Jong Unas. Ir vėl atkreipkite dėmesį į rankos paspaudimą – net kaulai traška, koks tai paspaudimas. Akivaizdu, kad tai dviejų dominuoti norinčių vyrų rankos paspaudimas. Nuo paspaudimo net krumpliai pabalę“, – pastebi ekspertė.

JAV prezidentas, kuris dvigubai vyresnis už Šiaurės Korėjos lyderį (nors tikslus jo amžius nėra žinomas), Kim Jong Unui rodo kelią į biblioteką, kur lyderiai kalbėjosi akis į akį, uždėdamas ranką jam ant nugaros.

„Pirmiausia verta atkreipti dėmesį į Kim Jong Uno veido išraišką. Tai pirmas kartas, kai jis, spausdamas ranką, žiūri į D. Trumpą. Kim Jong Uno burna kiek praverta. Tarsi jis žiūrėtų į Jungtinių Valstijų prezidentą ir galvotų „Oho, man pavyko. Štai ta didi akimirka“. Kad ir kaip ten bebūtų, dabar Kim Jong Unas atrodo labiau atsipalaidavęs nei D. Trumpas, tai tiesa, nes jam tikrai pavyko, kad ir ką ten Šiaurės Korėja mano išlošusi. O ir branduolinio ginklo dar visiškai neatsisakė. Taigi, jis lengviau atsipūtė, nes, kad ir kaip bebūtų, Šiaurės Korėja laimėjo“, – sako K. Leong.

Faktas, kad tai buvo pirmoji tokia svarbi Kim Jong Uno akistata su tarptautine bendruomene, taip pat vertas atskiro dėmesio. Kaip ir pro ekspertės akis nepraslydęs D. Trumpo – kaip sumanaus lošėjo – elgesys.

„Įdomu tai, kad šiuo atveju jis elgėsi gana tėviškai ir buvo pasirengęs aklai nereikalauti, kad Šiaurės Korėja trūks plyš paisytų dabartinių ar senesnių Jungtinių Valstijų reikalavimų. Jis atrodo pasirengęs derėtis ir nuolaidžiauti, todėl sukuriama draugiška atmosfera. Tai įžvelgiu jo kūno kalboje, tai labai aiškiai atsispindi.

Taip, yra šiek tiek netikrumo, nes juk tai žaidimas, lošimas. Trumpas – lošėjas, jis lošia norėdamas paauklėti Šiaurės Korėją: kaip tėvas auklėja neklaužadą vaiką“, – sako ekspertė.

Prieš susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu D. Trumpas žadėjo, kad jau per pirmą minutę jam paaiškės, ar jo kolega iš Šiaurės Korėjos rimtai vertina taikos galimybę.

Trumpo gestai išduoda vieną desperatišką norą

Tuo metu kitas kūno kalbos ekspertas Paulas Borossas tikina, kad tai, kaip JAV prezidentas plekšnoja Kim Jong Uno ranką, išduoda tam tikrą žūtbūtinį jo siekį.

Anot jo, per Singapūre įvykusį susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu JAV prezidentas D. Trumpas tiesiog desperatiškai siekė atrodyti kaip susitikimo eigą kontroliuojančioji pusė, rašo portalas „Sky News“.

Į istoriją įeisiantį rankų paspaudimą ir keletą vėlesnio bendravimo akimirkų išanalizavęs ekspertas P. Borossas konstatavo, kad per pirmą, anot jo, iki menkiausių smulkmenų iš anksto surežisuotą susitikimą JAV prezidentas mėgino žūtbūt pademonstruoti savo pranašumą.

„Nei D. Trumpas, nei Kim Jong Unas nesistengia pasirodyti vienas prieš kitą – jie vaidino prieš gimtosiose šalyse juos stebinčią auditoriją ir mėgino pasiųsti labai aiškią žinutę“, – sakė „Sky News“ kalbintas kūno kalbos ekspertas.

P. Borossas atkreipė dėmesį į neva desperatiškas buvusio verslo magnato pastangas, kurias, esą, išduoda paplekšnojimas Kim Jong Unui per ranką prieš ją paspaudžiant ir vėliau.

„D. Trumpas stengiasi pademonstruoti viršenybę. Tas plekšnojimas jo atveju reiškia norą parodyti, kad viską kontroliuoja. Jis stengiasi dominuoti – kiekviena pasitaikiusia proga plekšnoja Kim Jong Uno ranką. Tai, beje, labai įdomu, nes šiaip jau [toks gestas] nebūtinai rodo, kad žmogus tikrai vadovauja įvykiams“, – samprotavo kūno kalbos ekspertas.

„Tai, kas iš tiesų [iš to gesto] paaiškėja, yra beatodairiškas žmogaus noras pademonstruoti, kad kontroliuoja situaciją. Štai Kim Jong Unas iš pažiūros atrodo ramus ir niekaip nereaguoja į [D. Trumpo] prisilietimus. Kaip tik jis, mano galva, ko gero, kontroliuoja situaciją, nejusdamas jokio noro šito pademonstruoti“, – pridūrė specialistas.

Pasak. P. Borosso, rankos prilietimas kitados buvo laikytas draugišku gestu, tačiau kai jį ypač dažnai pradėjo naudoti politikai, interpretavimas pasikeitė.

„Dabar šis gestas vertinamas kaip daugiau ar mažiau apsimestinis“, – nurodė specialistas.

Primindamas, kaip JAV lyderis yra spaudęs rankas kitų pasaulio valstybių vadovams, pavyzdžiui, Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui, ekspertas nurodė, kad šiaip jau D. Trumpui būdingas daug tvirtesnis paspaudimas, kad spausdamas ranką jis net trukteli sveikinamąjį link savęs.

P. Borosso manymu, Kim Jong Unas puikiai atliko namų darbus: kai spaudė D. Trumpui ranką, stovėjo ganėtinai arti ir apskritai neleido susidaryti įspūdžio, kad yra žemesnėje pozicijoje.

Kalbėdamas apie tai, kaip dviejų šalių lyderiai elgėsi vėliau, kai atsisėdo vienas šalia kito, P. Borossas nurodė, kad JAV prezidentas nesugebėjo ramiai nulaikyti rankų, vadinasi, galbūt nervinosi.

Kim Jong Unas tuo metu savo judesius kontroliavo kuo puikiausiai. Jis buvo pasviręs pirmyn, o tai, anot P. Borosso, galima traktuoti kaip pareiškimą apie nepaneigiamas galias.

Kūno kalbos ekspertas tiesiog spėjo, kad Šiaurės Korėjos lyderis, matyt, avėjo batus su paaukšintimais, kad jo ūgis bent kiek priartėtų prie JAV prezidento D. Trumpo ūgio.

Kim Jong Uno ūgis yra 170 cm, o D. Trumpo – 185 cm, nors jis pats tvirtina, kad yra 190 cm ūgio.

P. Borossas nurodė, kad korėjiečiai atsižvelgė į tai, jog JAV prezidento ūgis gali turėti įtakos Kim Jong Uno daromam įspūdžiui.

Paprašytas pakomentuoti tai, kaip du lyderiai eina vienas šalia kito ir moja iš balkono reporteriams, P. Borossas pasakė: „Manau, jų eisena sinchroniška, to paties ritmo.“

„Užsimezgė natūralūs santykiai. Tai, kad abu jaučiasi komfortabiliai, yra geras ženklas. Dar vienu pasitikėjimo ženklu galima laikyti mojant aukštai iškeltas rankas“, – paaiškino jis.

Reziumuodamas kūno kalbos ekspertas konstatavo, kad susitikimas iš pažiūros vyko sklandžiai, o atsakant į klausimą, kuris lyderis kontroliavo jo eigą, jo manymu, derėtų pripažinti lygiąsias.