Džiugu, kad iki tol atostogauti skirtą Palangą ir paežeres pakeitė Turkijos ar Ispanijos kurortais. Smagu ir dėl to, kad vis daugiau lietuvių gali sau leisti ne tik padirbėti, bet ir paatostogauti užsienyje. Tik kažkodėl sutikti užsienyje atostogaujantį tautietį kol kas nėra jokio noro, tuo labiau, džiaugsmo.

Dažniausiai vietoje rankos paspaudimo ir pasisveikinimo tenka nusukti akis ir pratylėti, kad nei atostogaujantys lietuviai, nei tuo labiau aplinkiniai nesuprastų, jog esi iš tos pačios šalies, ar juo labiau pažįstamas. Nemoka dar lietuviai atostogauti. Galima priprasti prie madingų „Adidas“ marškinėlių, šortukų ir šlepečių, prie per petį permestų vyriškų rankinukų, susiraukusių damų kniaukimo, bet sunku ir, ko gero, neįmanoma priprasti visas atostogas nenutrūkstančio išgėrinėjimo ir prie lyg srutos iš burnos bėgančių, dažniausiai rusiškų žodžių, tiksliau keiksmažodžių. Nors kauptukai ir grėbliai palikti toli likusiuose namuose, bet savo leksika ir šūkčiojimais poilsiaujantys lietuviai vis dar labiau primena kolchozo, runkelių laukų, darbuotojus, nei atsipalaidavusius, smagiai nusiteikusius atostogautojus.

Kurortų viešbučiai, kuriuose viskas įskaičiuota, virto didelėmis girdyklomis. Vos tik įsikūrus viename iš tokių viešbučių, iškart supranti, kad kalbos ir faktai apie lietuvius, kaip daugiausiai Europoje alkoholio suvartojančia tautą, nėra iš piršto laužti ir nėra mitas. Viešbučiuose dažnai vyksta nebylios lenktynės, tarp gerbiamų ir mylimų kaimynų lenkų, rusų, kurie skaičiumi visuomet lenkia mus, lietuvius, ir, žinoma, garbingai Lietuvą atstovaujančių saujelės lietuvių. Lenktynės be starto ir be finišo, be nugalėtojų ir pralaimėtojų, čia laimi visi. Lenktynėse dalyvauja ar bent jau bando sudalyvauti ir anglai, nuo ankstyvo ryto pliumpindami alų, bet gi visi normalūs žmonės žino – alus juk nėra alkoholis, ypač per atostogas. Nors anglai sugeba pasigerti ir nuo jo, galbūt anglai dar kitam, turbūt vakarietiškam lygyje.

Ir taip visas atostogas nuo ryto iki vėlyvo vakaro, kartais, aišku, su pertraukomis, su pasnaudimais lietuvis atstato savo sunkių darbų nuvargintą kūną ir sielą. Alus pietums, nes ne visada pavyksta atsikelti pusryčiams, kur būna paruošta šampano, vynas vakarienei, tarp pietų ir vakarienės, kad nereiktu kentėti visas keturias ar net penkias valandas sausai – elegantiškai vienas po kito gurkšnojami kokteiliukai, ir aišku fotografijomis „šeriami“ socialiniai tinklai, kur kiti žiopliukai galės pakomentuoti, palaikinti ir aišku šiek tiek pavydėti draugui nuostabių atostogų. Juk kas gali būti geriau per atostogas, jei ne nelimituotas, niekada nesibaigiantis, kultūringai į taures įpilamas alkoholis. O po sočios vakarienės, dvigubos, o gal net trigubos porcijos, sutalpintos į vieną lėkštę, barmenai atidaro tikrų gėrimų barus, kur ir prasideda tikros linksmybės, tikros atostogos – ragaujami, jeigu tiksliau, šluojami visi, nemokamai įpilami stiprieji gėrimai.

Pasakiškos tos atostogos užsienyje, sunku net suskaičiuoti, kiek suvalgyta, kiek kartų užmigta ir atsikelta, dar sunkiau, ko gero, net pats Pitagoras nesugebėtų apskaičiuoti, kiek litrų suvartota alkoholio.

Po viso aktyvaus atostogų maratono, su didele nostalgija, liūdesiu ir geriausiais prisiminimais dar ne visai blaivūs lietuviai skrenda namo. Visos tos kalbos apie didelius Turkijos turgelius, kuriuose galima įsigyti bet ko, kur galima nusiderėti daugiau nei pusę prekės kainos, kalbos apie siauras gatveles, ugnikalnių parkus Kanarų salose, gali būti netgi tiesa, tik kad dažniausiai, laiko, o kartais ir sveikatos neatsiranda patiems tuo įsitikinti.

Retas, kuris grįžęs gali papasakoti apie vietos muziejus, maistą, vietinių gyventojų nuotaikas, papročius. Retas išvis gali papasakoti bet ką apie už viešbučio ribų vykstantį gyvenimą, nes matė jį tik per autobuso, kuris vežė iš arba į oro uostą, langus.

Bet laisvai gali išvardinti bare pilstomų gėrimų pavadinimus, net jeigu tie pavadinimai vietiniai ir labai sudėtingi, sudaryti iš daugybės priebalsių.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo atostogų įspūdžiais! Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.