2018 metų gegužės mėnesį sostinėje užfiksuotas 0,4 proc. butų kainų augimas ir vidutinė kvadratinio metro kaina pasiekė 1 476 Eur (+7 Eur/ kv. m). Nuo pastarojo žemiausio butų kainų lygio Vilniuje, kuris buvo pasiektas 2010 metų gegužę, butų kainos vidutiniškai išaugo 27,8 proc. (+321 Eur/ kv. m). Kaune, Klaipėdoje Šiauliuose ir Panevėžyje gegužės mėnesį atitinkamai užfiksuotas 0,3 proc., 0,8 proc., 0,9 proc. ir 1,4 proc. butų kainų augimas ir vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai pakilo iki 1 045 Eur (+3 Eur/ kv. m), 1 054 Eur (+9 Eur/ kv. m), 630 Eur (+6 Eur/kv. m) ir 596 Eur (+8 Eur/ kv. m).

Per metus (2018 metų gegužės mėnesį, palyginti su 2017 metų gegužės mėnesiu) butų kainos augo visuose šalies didmiesčiuose: Panevėžyje – 6,2 proc., Šiauliuose – 4,6 proc., Kaune – 4,5 proc., Klaipėdoje – 3,2 proc. ir Vilniuje – 2,5 proc.

„Po nuosaikaus butų kainų augimo metų pradžioje Lietuvos didmiesčiuose gegužės mėnesį fiksuojamas didžiausias mėnesinis butų pardavimo kainų augimas šiais metais.

Šių metų gegužės mėnesį visuose šalies didmiesčiuose sparčiausiai augo senesnės statybos butų kainos. Tačiau žvelgiant į ilgesnį laikotarpį, tai tendencijos atskiruose šalies didmiesčiuose išlieka skirtingos. Per paskutinius dvylika mėnesių Vilniuje senos statybos butai brango 3,5 proc., o naujos statybos – 1,3 proc. Tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje per tą patį laikotarpį senos statybos butai brango atitinkamai 2,8 proc. ir 1,1 proc., o naujos statybos – atitinkamai 8,3 proc. ir 7,4 proc.

Jeigu šalies sostinėje naujos statybos butų plėtros (statybų) tempai lėtėja, tai Kaune ir Klaipėdoje jau fiksuojama daug spartesnė šio būsto segmento plėtra. Pavyzdžiui, Vilniuje šiais metais planuojama pastatyti beveik 10 proc. daugiau butų nei 2017 metais, tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje metinis pasiūlos augimas gali sudaryti net 80–100 proc. Todėl Kaune ir net Klaipėdoje jau galima rinktis iš vis gausesnio kiekio naujų projektų, kurie potencialiems pirkėjams gali pasiūlyti įvairesnę lokaciją, koncepciją ir šiuolaikinius techninius sprendimus. Tai atsiliepia ir naujos statybos butų kainoms Kaune ir Klaipėdoje – kiekybinis ir kokybinis pasiūlos šuolis lemia aukštesnes jų pardavimo kainas“, – teigia Raimondas Reginis, „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)