„Būtina, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas suvoktų, kad jo partneriai nusiteikę ryžtingai. Europos Sąjunga parengs ekvivalentinius muitus. Mes inicijavome nesutarimų sureguliavimo procedūrą per Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), kuri truks apie mėnesį. Ir pasibaigus šiam terminui, mes paskelbsime atitinkamas priemones tam tikroms prekėms iš Jungtinių Valstijų, tuo pat metu parodydami, jog neketiname taikstytis su tokios situacijos eskalavimu“, - sakė eurokomisaras.

„Bus visiškai teisėta, jeigu šalys, JAV partnerės, įskaitant Prancūziją ir Kanadą, rengiančias šiuo metu Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikimą, imsis ryžtingų atsakomųjų priemonių“, - pabrėžė P Moscovici. Kartu jis kategoriškai paneigė, esą tokį konfliktą reiktų vertinti kaip „komercinį karą“. „Mes nepasiduosime pagundai vykdyti komercinį karą“, - nurodė P. Moscovici.

„Šis terminas neatitinka dabartinės situacijos, nes mūsų atsakomosios priemonės priimamos, kruopščiai laikantis dabartinių įstatymų šalies, vykdančios vienašalę politiką, atžvilgiu“, - pažymėjo jis. P. Moscovici nuomone, „vykstant prekybos karui, pralaimi visos jame dalyvaujančios šalys“.

Tuo pat metu jis pavadino JAV sprendimą didinti muitus metalams „agresyviais ir neteisėtais“ veiksmais. „Tai neprotingas, beprasmis ir neteisėtas konfliktas, susijęs su plieno eksportu. Situacijos nevertinu optimistiškai ir manau, kad per mėnesį D. Trumpas nepakeis savo sprendimo“, - pridūrė eurokomisaras.

JAV nuo kovo 23 dienos įvedė importo muitus plieno bei aliuminio produkcijai - 25 proc. plienui ir 10 proc. aliuminiui. Muitai taikomi visoms šalims, kurios tiekia produkciją Jungtinėms Valstijoms, tačiau ES šalys, taip pat Australija, Argentina, Brazilija, Kanada, Meksika ir Korėja buvo atleistos nuo tarifų iki birželio 1 dienos. Birželio 6 d. ES pranešė nuo liepos paskelbsianti atsakomąsias priemones.

Europos Sąjunga šią savaitę pranešė, kad daugybė atsakomųjų tarifų, įskaitant viskiui ir motociklams, bus parengti kaip atsakas į skausmingus Jungtinių Valstijų muitus metalams. Bendrijos atsakomosios priemonės numatomos jau liepos mėnesį. D. Trumpo tarifams įsigaliojus birželio 1 dieną, ES prisijungė prie Meksikos ir Kanados bei kitų artimų sąjungininkių, taikančių atsakomąsias priemones Vašingtonui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)