Kadangi gausesnis lietus jau kurį laiką aplenkia didesnę Lietuvos teritorijos dalį, susidarė palankios sąlygos sausrai vystytis ir stiprėti, rašoma Hidrometeorologijos pranešime spaudai.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyboje prie Aplinkos ministerijos (toliau – LHMT) sausra šiuo metu yra vertinama pagal Selianinovo hidroterminį koeficientą (toliau – HTK). HTK – tai kritulių kiekio ir oro temperatūros sumų santykis per 30 dienų laikotarpį, kai vidutinė paros oro temperatūra yra aukštesnė nei 10 °C. Jeigu HTK < 0,5 nenutrūkstamai išsilaiko 15–30 dienų, yra pasiekiamas pavojingo reiškinio rodiklis – sausringas laikotarpis aktyviosios augalų vegetacijos laikotarpiu.

Jeigu sausringas laikotarpis tęsiasi ilgiau nei 30 dienų, yra konstatuojama stichinė sausra.

Šiais metais teritoriniu atžvilgiu aktyviosios augalų vegetacijos pradžia, arba laikotarpis, kai įvyksta vidutinės paros oro temperatūros pastovi pereiga per 10 °C, prasidėjo labai nevienodai: Pietų Lietuvoje – balandžio 8–9 d. (net trimis savaitėmis anksčiau nei įprastai), kitur šalyje – balandžio 13–14 d. (vidutiniškai 18 d. anksčiau nei įprasta), o šiaurės vakarinėje šalies dalyje – balandžio 28–30 d. (apie savaite anksčiau nei įprasta). Būtent nuo šių dienų ir buvo pradėtas skaičiuoti HTK.

Šiuo metu sausringas laikotarpis, kaip pavojingas meteorologinis reiškinys yra pasiektas Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Kalvarijos, Šakių ir Trakų savivaldybių teritorijose, o dalyje šių rajonų greitu metu, jei nepalis, bus pasiektas ir stichinis meteorologinis reiškinys – sausra aktyviosios augalų vegetacijos laikotarpiu.

Remiantis LHMT meteorologijos ir agrometeorologijos stočių duomenimis, labai sausa išlieka Pietų ir Vakarų Lietuvoje, taip pat daug kur šiaurinėje šalies dalyje. Pakruojo ir Širvintų apylinkėse yra sausa, o Šiaulių, Kelmės, Raseinių, Tauragės, Kėdainių, Ukmergės, Utenos ir Švenčionių apylinkėse, taip pat Kuršių nerijoje – sausringa. Kiek geresnė situacija yra pavieniuose rytiniuose šalies rajonuose, taip pat Radviliškio ir Kauno apylinkėse – čia fiksuojamas nežymus drėgmės trūkumas, ir tik Molėtų rajone drėgmės sąlygos išlieka optimalios. Plačiau apie kiekvienos dienos drėgmės sąlygas Lietuvoje galite skaityti čia.

Artimiausiomis dienomis orus Lietuvoje ir toliau lems anticiklonas – žymesnių kritulių neprognozuojama, o šiluma sugrįš, tad sausra gali apimti vis didesnę šalies teritoriją.