Rakhmatas Akilovas sakė norėjęs nubausti Švediją už sprendimą prisidėti prie koalicijos, kovojančios su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“. Sausį jis buvo apkaltintas teroristinio pobūdžio nužudymu ir pasikėsinimu nužudyti per praeitų metų balandžio 7-ąją įvykdytą išpuolį.

2016 metais Švedija atmetė R. Akilovo prašymą suteikti jam prieglobstį. Išpuolio Stokholme, laikomame vienu saugiausių Europos miestų, išvakarėse R. Akilovas prisiekė ištikimybę džihadistų judėjimui „islamo valstybė“. Visgi šis judėjimas neprisiėmė atsakomybės už penkias gyvybes nusinešusią ataką.

Balandžio 7-osios, penktadienio, popietę R. Akilovas pavogė alaus sunkvežimį ir lėkdamas juo pėstiesiems skirta judria parduotuvių gatve stengėsi partrenkti kiek įmanoma daugiau žmonių. Jis nužudė penkis žmones ir dar dešimt sužeidė.

Tarp aukų buvo vienas britas, belgė ir trys švedai, įskaitant vieną 11-metę.

R. Akilovas „sėdo į sunkvežimį... ir važiavo juo taip, kaip nupasakojo prokuroras; jis nužudė penkis žmones ir 10 sužeidė“, teismui per ankstesnį posėdį pareiškė kaltinamojo advokatas Johanas Erikssonas.

„Jo tikslas buvo pasėti baimę ir priversti Švediją pasitraukti iš kovai su „Islamo valstybe“ suburtos koalicijos“, – pridūrė advokatas.

R. Akilovas paspruko iš įvykio vietos, tačiau po kelių valandų buvo sulaikytas. Apklausiamas policijos jis pripažino surengęs išpuolį.