Ugnies nutraukimas tęsis nuo „Ramadano 27-osios iki penktosios Id al Fitro dienos“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas.

Ramadano 27-oji turi būti pirmadienį, birželio 11-ąją, o penktoji Id al Fitro diena turėtų būti birželio 15-oji.

Kol kas neaišku, ar Talibanas sutiko nutraukti ugnį. Atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad jie „su savo pareigūnais tikrina“ informaciją.

Netikėtas pareiškimas pasirodė kelios dienos po Afganistano aukščiausio rango dvasininkų susirinkimo Kabule, paskelbusio fatvą prieš mirtininkų sprogdinimus ir išpuolius.

Praėjus valandai po fatvos paskelbimo prie susirinkimo vietos mirtininkas susprogdino bombą, žuvo septyni žmonės.

A. Ghani sakė, kad jo vyriausybė remia dvasininkų sprendimą.

„Afganistano vyriausybė remia ne tik vieningą ulemų (islamo teisės ir teologijos žinovų) fatvos paskelbimą, bet ir rekomenduotą ugnies nutraukimą“, – sakoma jo pareiškime, kurį paskelbė vyriausybė.

„Tuo pačiu metu afganų vyriausybė nurodo visoms šalies saugumo ir gynybos pajėgoms ... sustabdyti visas atakas prieš Talibaną, bet operacija prieš „Daesh“ („Islamo valstybę“), „al Qaeda“ ir kitus tarptautinius teroristų tinklus tęsis“, – sakoma pareiškime.

Vasario mėnesį A. Ghani pristatė planą pradėti taikos derybas su Talibanu, įskaitant numatomą jo pripažinimą politine partija.

Sukilėliai oficialiai neatsakė, bet paskelbė, kad pradeda savo metinį pavasarinį puolimą, taip tikriausiai atmesdami prezidento planą, kuris buvo tarp išsamiausių Talibanui vyriausybės kada nors pateiktų pasiūlymų.