Europos Komisija (EK), kuri tvarko 28-ių šalių bloko prekybos klausimus, „tikisi užbaigti atitinkamas derinimo su valstybėmis narėmis procedūras iki birželio pabaigos“, spaudos konferencijoje teigė EK viceprezidentas Marosas Sefcovicius. Tai leistų „naujus muitus imti taikyti šių metų liepą“, pridūrė jis.

„Tai yra pamatuotas ir proporcingas atsakas į vienašališką ir neteisėtą JAV sprendimą įvesti tarifus Europos plieno bei aliuminio eksportui. Mes dėl to apgailestaujame“, - sakė buvęs Slovakijos premjeras.

Nuo mėlynų džinsų iki motociklų ir viskio, sąrašas produktų, kuriems bus taikomi tarifai, panašus į simbolinį Amerikos eksporto katalogą.

Europos Sąjunga sukūrė šį sąrašą jau kovo mėnesį, bet pažadėjo neaktyvuoti jo, kol JAV prezidentas Donaldas Trumpas neįgyvendins savo grasinimo įvesti 25 proc. tarifą plieno ir 10 proc. - aliuminio importui.

D. Trumpo tarifai įsigaliojo birželio 1 dieną ir dabar ES prisijungia prie Meksikos ir Kanados bei kitų artimų sąjungininkių, taikančių atsakomąsias priemones Vašingtonui.

Dabar bloko narės, vadovaujant EK, turi pasirašyti susitarimą dėl to, kokį kelią renkasi nenuspėjamos D. Trumpo politikos atžvilgiu.

Prancūzija ir Nyderlandai remia griežtą poziciją dėl JAV, o eksporto milžinė Vokietija primygtinai reikalauja laikytis atsargiai D. Trumpo politikos „Amerika pirmiausia“ atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)