Stendalio sindromas

Šis sutrikimas galimas lankantis bet kokioje šalyje, jis ištinka todėl, kad žmogus persisotina ryškiomis, teigiamomis emocijomis. Neretai toks sutrikimas pasireiškia po Florencijos muziejų lankymų. Galimi simptomai – haliucinacijos, tachikardija, isterija ar net nualpimas.

Paryžiaus sindromas

Prisižiūrėjęs nuotraukų, filmuotos medžiagos, prisiskaitęs straipsnių apie kokią nors vietą, žmogus susidaro tam tikrą nuomonę apie tai, kokia ši vieta turėtų būti. Pavyzdžiui, paminėjus Paryžių, įsivaizduojamas Eifelio bokštas, mielos gatvelės ir t. t. Bet apsilankę Prancūzijos sostinėje turistai pajunta nusivylimą. Šiam sindromui būdingi simptomai – galvos svaigimas, isterija, agresija be priežasties ir kt. Dažniausiai Paryžiaus sindromą patiria japonai.

Dromomanija (liguistas potraukis be tikslo keliauti, valkatauti)

Dėl šio sutrikimo žmogus impulsyviai keičia buvimo vietas, kelionės praktiškai neplanuojamos iš anksto, būna spontaniškos. Dromomanijos atveju svarbiausia – patirti naujų įspūdžių, o įsipareigojimų, pareigų individas gali vengti. Įprastai pasiekęs kelionės tikslą žmogus pripažįsta, kad jo veiksmai ne visada normalūs, tačiau sunkiais atvejais žmogus gali ilgai klajoti, nesuvokdamas, kam tai daro.

Kultūrinis šokas

Kultūrinį šoką patiria dauguma, pirmą kartą išvykę į užsienį ir patyrę daug naujų įspūdžių. Ypač ryški problema, jei žmogus iš kaimo. Iš pradžių turistas patiria susižavėjimą, nori pamatyti kuo daugiau naujų vietų. Bet jau kitu etapu, po adaptacijos, prasideda jaudulys ir netgi panika, keliautojas ima matyti vien problemas – pavyzdžiui, kalbos barjerą, dideles kainas ir pan.

Jeruzalės sindromas

Keistas sindromas, pasireiškiantis lankantis Jeruzalėje ir neturintis sąsajų su žmogaus išpažįstama religija. Buvo atvejų, kai žmonės pasijuto bibliniais personažais, ėmė sakyti pamokslus arba tiesiog neadekvačiai elgdavosi. Kartais prireikia ligoninės, kad žmogus atsigautų, o visi simptomai dingsta tik praėjus dviem savaitėms po grįžimo namo.

Atvirkščias kultūrinis šokas

Jis pasireiškia jau grįžus iš kelionės namo. Individas ima labai kritiškai vertinti savo šalį, jaučia susierzinimą ir nusivylimą. Tokiais laikotarpiais stresą kelia net įprasta rutina, be to, atsiranda stiprus noras išvykti gyventi į užsienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)