„Atsižvelgdami į Sirijos pakartotinius bandymus praėjusią savaitę pasinaudoti savo pirmininkavimu Nusiginklavimo konferencijai režimo ir savo nepriimtino bei pavojingo elgesio normalizavimui, mes nedalyvaujame šiandienos sesijoje“, – pareiškime nurodė JAV ambasadorius Ženevoje įsikūrusioje CD Robertas Woodas.

„Toliau ginsime Jungtinių Valstijų interesus (CD)", – pridūrė jis.

Sirija praėjusį mėnesį perėmė pirmininkavimą Konferencijai. 65 valstybės narės jai pirmininkauja po keturias savaites, keisdamosi abėcėlės tvarka pagal angliškus savo pavadinimus.

R. Woodas dalyvavo pirmojoje, prieš savaitę įvykusioje Sirijos vadovaujamoje plenarinėje sesijoje ir pasinaudodamas proga vadovavo virtinės šalių protestui prieš tai, ką pavadino parodija.

Nors Sirija Nusiginklavimo konferencijai pradėjo vadovauti pagal mechanišką tvarką, po Šveicarijos ir Švedijos, virtinės šalių atstovai reiškė pasipiktinimą, kad institucijai, susiderėjusiai dėl cheminio ginklo uždraudimo, vadovauja Damasko atstovas.

Tuo tarpu Sirijos ambasadorius Hussamas Edinas Aala praėjusios savaitės protestą pavadino „sensacinga propaganda, pasižyminčia dvejopais standartais“.

Nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais šioje šalyje žuvo daugiau kaip 350 tūkst. žmonių, o milijonai turėjo palikti savo namus. 2013 metais per chemines atakas netoli Damasko žuvus šimtams žmonių, su Rusija buvo sudarytas susitarimas likviduoti Sirijos cheminius ginklus, taip išvengiant JAV aviacijos smūgių.

Tačiau Jungtinės Tautos ir Vakarų šalys vėliau kaltino Damaską įvykdžius virtinę naujų cheminių atakų.