Įsišaknijusi korupcija buvo viena priežasčių, dėl kurių ukrainiečiai ėjo į gatves per 2013-2014 metų Maidano revoliuciją, tačiau ji ir toliau išlieka viena pagrindinių problemų, nepaisant naujosios valdžios pažadų ją išspręsti.

Šią savaitę Ukrainos parlamentas turėtų baigti svarstyti naujo įstatymo projektą, pagal kurį numatomas naujos teismų institucijos įkūrimas. Tačiau pradinis įstatymo projektas sulaukė griežtos Tarptautinio valiutos fondo (TVF) kritikos.

„Būdamas Ukrainos ministras pirmininkas aš nusprendžiau: jeigu šis teisingas, nepriklausomas teismas nebus sukurtas, aš... atsistatydinsiu“, – sakė V. Hroismanas žurnalistams.

„Nepriėmus šio svarbaus sprendimo, kils pavojus visuomenės pasitikėjimui valdžia ir (Ukrainos) tarptautiniam autoritetui“, – sakė jis.

Tarptautinio valiutos fondo sausio mėnesio laiške, kurį paskelbė Ukrainos žiniasklaida, sakoma, kad „kelios (įstatymo projekto) nuostatos neatitinka pareigūnų įsipareigojimų“.

TVF reikalauja, kad tarptautinių ekspertų organizacija galėtų turėti lemiamą, o ne patariamąjį balsą, parenkant teisėjus, kaip numatyta dabartiniame projekte. Taip būtų siekiama užtikrinti teisėjų „nepriekaištingą reputaciją ir dorumą“.

Tarptautinės organizacijos ir finansuotojos turėtų rekomenduoti šiuos tarptautinius ekspertus, sakoma dokumente.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka šio įstatymo projektą parlamentui pateikė 2017 metų gruodį. Tačiau, nepaisant kritikos, jis atsisako pakeisti būsimo įstatymo tekstą ir ragina parlamentarus pasiekti kompromisą diskusijose dėl siūlomo įstatymo.

V. Hroismano atstovas naujienų agentūrai AFP patikslino, kad ministras pirmininkas ketina atsistatydinti, jeigu įstatymo projektas „nebus patvirtintas tokios formos, kurios tikisi TVF“.

„Mes suprantame, kad yra svarbu balsuoti šią savaitę“, – pridūrė jis.

Nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ paskelbtame 2016 metų Korupcijos suvokimo indekse šiai šaliai buvo skirta tik 131-a vieta iš 176.