Pasaulio ekonomikai priartėjus prie visapusiško prekybos konflikto, ginčas turi tęstis ir kitą savaitę Kvebeke Kanadoje įvyksiančiame G-7 viršūnių susitikime, kur D. Trumpas susitiks su kitais valstybių vadovais.

Į šiaurę nuo Vankuverio Britų Kolumbijoje esančiame kalnų kurorte Visleryje įvykusiame G-7 ministrų susitikime JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas nepritapo prie daugumos. Svarbios prekybos partnerės priekaištavo dėl D. Trumpo prekybos puolimo keliais frontais, o jų vyriausybės paskelbė apie atsakomąsias priemones ir teisinius iššūkius.

Finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai vienas po kito kalbėjo apie pasipiktinimą ir pojūtį, kad senas sąjungininkas išduoda jų šalis.

Tačiau S. Mnuchinas neteikė didelės reikšmės nesutarimams ir sakė, kad Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios dėl G-7 proceso.

Skelbdamas susitikimo pabaigą Kanados finansų ministras Billas Morneau sakė, kad jo ir penkių kitų šalių vyriausybės paragino S. Mnuchiną perduoti jų „vieningą susirūpinimą ir nusivylimą“ dėl D. Trumpo administracijos įvestų didelių JAV muitų plienui ir aliuminiui.

„Mes pasakėme, jog bendrai tikimės, kad jis parveš žinią apie apgailestavimą ir nusivylimą dėl Amerikos veiksmų ir susirūpinimą, kad jie nėra konstruktyvūs“, – sakė B. Morneau.

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as taip pat išreiškė savo šalies pasipiktinimą: „Noriu aiškiai pasakyti, kad nuo JAV administracijos priklauso teisingų sprendimų priėmimas situacijai palengvinti.“

Tai, ar bus išvengta prekybos karo, „priklausys nuo sprendimo, kurį (JAV) administracija pasirengusi priimti artimiausiomis dienomis ir valandomis“, pažymėjo jis ir pridūrė: „Aš nekalbu apie artimiausias savaites.“

Vokietijos finansų ministras Olafas Scholzas reporteriams pareiškė, kad JAV muitai transatlantiniams santykiams kelia „labai rimtą problemą“.

„Niekas nesupranta, kad saugumo sumetimais turėtų būti taikomi papildomi muitai plienui ir aliuminiui“, – pareiškė jis.

Dėl penktadienį įsigaliojusių D. Trumpo muitų Amerikos didžiausiems šių svarbių metalų tiekėjams iš užsienio labai pasikeitė šio susitikimo, kuriame paprastai vyrauja gera nuotaika ir ieškoma konsensuso, darbotvarkė.

Pasibaigus G-7 šalių, kurioms tenka maždaug pusė pasaulio BVP, ministrų susitikimui, nebuvo paskelbta jokio bendro baigiamojo pareiškimo, o tai rodo, kad pasaulio ekonomikos širdyje dabar yra įsivyravę dideli nesutarimai.

Kaip Baltieji rūmai spręs šį klausimą, tebėra neaišku.

Pasibaigus ministrų susitikimui, D. Trumpas, kaip visada, buvo nusiteikęs karingai. Tviteryje jis pasmerkė „kvailą prekybą“, kai užsienio šalys taiko muitus JAV eksportuojamoms prekėms, o Vašingtonas dėl to nesiima atitinkamų priemonių.

„Kai prekyboje per metus netenki beveik 800 mlrd. JAV dolerių (685,6 mlrd. eurų), negali pralaimėti prekybos karo! Prekiaudamos su JAV, kitos šalys metų metus mus apiplėšdavo, laikas pradėti elgtis protingai!“ – parašė jis.

JAV prekybos prekėmis ir paslaugomis deficitas 2017 metais, palyginti su metais anksčiau, padidėjo 12 proc. iki 566 mlrd. JAV dolerių ir buvo didžiausias nuo 2008 metų Didžiosios recesijos.

Mnuchinui – sąjungininkų pyla

Pasak šaltinių Kanadoje, susitikimui pirmininkavęs B. Morneau dalyviams leido paeiliui S. Mnuchinui išdėstyti savo nusiskundimus.

JAV iždo sekretorius juos išklausė, tačiau daug nekalbėjo, pareiškė šaltiniai, informuoti apie derybas. Visgi jis pažymėjo, kad ši diskusija galėtų būti pratęsta kitą savaitę Kvebeko provincijoje įvyksiančiame G-7 viršūnių susitikime, kuriame, kaip tikimasi, dalyvaus ir D. Trumpas.

S. Mnuchinas pareiškė D. Trumpui pranešęs apie savo pokalbius, tačiau pabrėžė, jog prekyba yra tik vienas iš daugelio visos darbotvarkės klausimų.

„Tai yra mūsų svarbiausi arba kai kurie iš mūsų svarbiausių sąjungininkų. Su visomis šiomis šalimis, kurios visais aspektais yra labai svarbios, palaikome ilgalaikius santykius“, – pareiškė jis reporteriams.

„Manau, buvo vienas komentaras, kad tai buvo G-6 ir vienos šalies susitikimas. Taip nebuvo. Tai buvo G-7 susitikimas. Mes tikime G-7“, – pažymėjo JAV iždo sekretorius.

Šios savaitės įvykiai, susiję su pasaulio prekyba, parodė, jog įtampa greičiausiai greitai nesumažės.

Be kita ko, D. Trumpas pareiškė, kad prieš 24 metus sudaryta Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartis (NAFTA) galėtų būti panaikinta, o JAV su Kanada ir Meksika galėtų sudaryti dvišalius susitarimus.

G-7 ministrai taip pat vertino D. Trumpo grasinimus dėl neva nacionalinio saugumo nustatyti muitus automobilių importui, kurio vertė siekia šimtus milijardų JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)