Šias Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas penktadienį Seime įregistravo „valstiečių“ frakcijos nariai Dainius Kepenis, Robertas Šarknickas, Sergejus Jovaiša, Algimantas Kirkutis ir opozicinės „tvarkiečių“ frakcijos atstovas Vytautas Kamblevičius.

Parlamentarai aiškina, kad dar 2017 m. Lietuvos ūkininkai dėl liūčių patyrė apie 40 mln. eurų nuostolių, o tuometiniais Žemės ūkio rūmų duomenimis, grūdų augintojai galėjo patirti iki 125,2 mln. eurų, o daržovių – iki 55,2 mln. eurų nuostolių.

Pasak įstatymo pataisų projekto autorių, lengvatiniu tarifu apmokestinti siūlomų produktų sąraše – obuoliai, kriaušės, cidonijos, vynuogės, vyšnios, slyvos, braškės, avietės, gervuogės, juodieji ir raudonieji serbentai, agrastai, mėlynės, bruknės, spanguolės, aronijos, šaltalankiai, šermukšniai, šeivamedžių, sausmedžių, citrinvyčių, putinų uogos, tekšės ir braškės, bulvės, svogūnai, česnakai, porai, kopūstai, žiediniai kopūstai, brokoliai, salotos ir trūkažolės, morkos, ropės, griežčiai, krienai, topinambai, ridikėliai, ropės, petražolės, burokėliai, ridikai, agurkai, žirniai, pupelės, salierai, špinatai, rabarbarai, moliūgai, cukinijos, pankoliai, kukurūzai, laiškiniai svogūnai, bazilikai, krapai, mėtos, kalendros ir kiti prieskoniniai augalai.

„PVM tarifo sumažinimo teigiamą poveikį labiausiai pajus mažas pajamas gaunantys asmenys ir tai skatins šalies augalininkystės plėtrą bei sumažins Lietuvos ūkininkams patirtus milijoninius nuostolius dėl įvairių galimų gamtos stichijų“, – pažymima įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Idėjos autoriai įsitikinę, kad dėl PVM lengvatos Lietuvos užaugintiems vaisiams, uogoms ir daržovėms papildomų lėšų iš valstybės biudžeto nereikės.