Putliaveidžio plevėsos Jho Low paieškos inicijuotos dėl dingusių milijardinių sumų, išaiškintų per Malaizijoje kilusį korupcijos skandalą, rašoma svetainėje news.com.au.

Manekenių ir aktorių draugijos nevengdavęs ekscentriškas verslo magnatas iš Malaizijos dingo kaip tik tada, kai įsiplieskė skandalas.

Milijardierius, labiausiai pagarsėjęs bandymais užkariauti P. Hilton širdį ir nesėkme pasibaigusiomis piršlybomis, siūlant dosnią 1,8 mln. Australijos dolerių (1,2 mln. eurų) sumą Taivano popmuzikos atlikėjai, kaip spėjama, gali slapstytis Taivane, Bankoke, Makao arba Šanchajuje.

Teisėsaugos organai jau konfiskavo prie Balio krantų prišvartuotą prabangią Jho Low jachtą „Equanimity“, kurios interjeras puoštas auksu.

Indonezijos policija, vykdydama JAV teisingumo departamento nurodymą, įsilaipino į plaukiančiais rūmais vadinamą jachtą, tačiau joje nerado ne tik Jho Low, bet ir nė vieno elitinei jo įgulai priklausančio asmens.

Prieš keletą savaičių Karališkoji Malaizijos policija taip pat konfiskavo 72 lagaminus su pinigais, brangakmeniais ir daugybe dizainerių kurtų rankinių. Visi daiktai buvo rasti iš pareigų nušalinto Malaizijos ministro pirmininko Najibo Razako ir jos žmonos Rosmah Mansor namuose.

Jho Low yra artimas R. Mansor bičiulis ir asmeninis jos finansininkas. Buvusi pirmoji šalies ponia garsėjo nežabota aistra deimantams ir pomėgiu demonstruoti ją supančią prabangą.

Jho Low ir filmų prodiuseris Riza Azizas, R. Mansor sūnus, kaip manoma, pasinaudojo valstybei priklausiusiais pinigais, skirdami juos 2013 metais Holivude sukurto filmo „Volstrito vilkas“ („The Wolf of Wall Street“) finansavimui.

Naujai išrinkto ministro primininko Mahathiro Mohamado nurodymu policija tiria valstybinio turto grobstymo atvejį – kelių milijardų dolerių dingimą iš valstybinio Malaizijos investicijų fondo 1MDB. Manoma, kad tai buvo vykdoma Jho Low ir N. Razako iniciatyva.

Equanimity

Kvala Lampūro gatves užplūdo protestantai, reiškiantys pasipiktinimą Jho Low veikla, mat jis, kaip spėjama, galėjo būti pagrindinis masinės 1MDB aferos organizatorius.

Protestuotojai ėjo iškėlę kartoninį kelis milijonus dolerių kainuojančios Jho Low jachtos modelį ir mojuodami plakatais su Jho Low atvaizdais, kuriuose jis su pirato skrybėle ir juodu raiščiu uždengta akimi.

Remiantis pranešimais, Jho Low bičiulystė su R. Mansour ypač suintensyvėjo, kai antras jos vyras buvo išrinktas Malaizijos ministru pirmininku. Tai įvyko 2009 metais.

 Elva Hsiao

Nuo tada žiniasklaidoje vis dažniau sušmėžuodavo pranešimai apie nežabotą Jho Low išlaidavimą ir ypač ekscentrišką elgesį.

2010 metais Jho Low buvo įvardytas kaip naujasis P. Hilton širdies draugas, nes laimėjo „šampano dvikovą“ su buvusiu vakarėlių liūtės vaikinu, amerikiečių beisbolo žaidėju Dougu Reinhardtu, Sen Tropezo naktiniame klube „Les Caves Du Roy“.

Rosmah Mansor, Najibas Razakas

D. Reinhardtas užsakė P. Hilton keturis didžiulius butelius „Cristal“ šampano, o Jho Low – aštuonis – visus, likusius naktinio klubo šaldytuvuose. Kai taip nutiko, D. Reinhardtas išėjo.

P. Hilton visą savaitę praleido su Jho Low – jo jachta plaukiojo po Viduržemio jūrą.

Remiantis laikraščio „South China Morning Post“ pranešimais, Jho Low parūpino pinigų, kuriais buvo mokama už R. Mansor per pastarąjį dešimtmetį įsigytus juvelyrinius dirbinius.

R. Mansor yra sulaukusi aršios kritikos už tai, kad nesidrovi demonstruoti brangių papuošalų, dizainerių kurtų suknelių, begalės rankinių, tarp kurių ir 200 tūkst. Australijos dolerių (129,5 tūkst. eurų) kainuojanti iš krokodilo odos pasiūta „Hermes Birkin“.

Equanimity

Visas Jho Low vardas – Low Taek Jho. Ketvirtąjį dešimtmetį įpusėjęs malaizietis nuo vaikystės draugauja su R. Azizu, prodiusavusiu 2013 metais pasirodžiusį Martino Scorsese režisuotą ir aktoriaus Leonardo DiCaprio talentą eilinį kartą įrodžiusį filmą „Volstrito vilkas“.

Kaip skelbė laikraštis „Australian Financial Review“ (AFR), JAV teisingumo departamentas apkaltino R. Azizą iš 1MDB fondo nugvelbtų milijonų panaudojimu, jam būnant ministro pirmininko posūniu.

Paris Hilton, Dougas Reinhardtas

Už pasisavintus pinigus, kaip teigiama, buvo įsigyta prabangaus nekilnojamojo turto, meno darbų. Jais buvo finansuojama ir filmų gamybos įmonės „Red Granite Pictures“, prodiusavusios ne tik „Volstrito vilką“, bet ir filmą „Bukas ir bukesnis 2“ („Dumb and Dumber To“), veikla.

Manoma, kad 1MDB fondo pinigais buvo finansuojama R. Azizo prodiusuoto „Volstrito vilko“ gamyba. Filmas pasakoja apie korumpuotą biržos maklerį Jordaną Belfortą, sumaniusį keliais milijonais dolerių įvertintą Volstrito aferą, kurią vėliau išaiškina FTB.

Jho Low ir R. Azizas kartu mokėsi Anglijos elitinėje privačioje berniukų mokykloje „Harrow“. Tuo metu jie ir tapo draugais. Ir vienas, ir kitas neabejingas prabangai.

Prieš dingdamas, finansininkas Jho Low įsigijo 24 mln. Australijos dolerių (15,5 mln. eurų) kainuojančius apartamentus Manhatano centriniame parke esančiame „Time Warner“ centre.
Su jo asmeniu siejamas ir 18 mln. JAV dolerių (15,3 mln. eurų) kainuojantis namas Los Andžele, vėliau parduotas R. Azizui.

Pradėjęs bičiuliautis su manekenėmis ir figūruoti Niujorko žiniasklaidos paskalų skiltyse, Jho Low pagarsėjo kaip įspūdingas sumas Niujorke ir Las Vegase rengiamiems vakarėliams skiriantis asmuo.

Vienu iš jo aistros objektų tapo australų modelis M. Kerr. Tai įvyko, kai manekenė išsiskyrė su aktoriumi Orlando Bloomu, vyresniojo savo sūnaus Flynno tėvu.

Remiantis AFR paskelbta informacija, 2014 metais per Šv. Valentino dieną Jho Low įteikė M. Kerr 12 karatų širdelės formos deimantą.

M. Kerr yra plaukiojusi jachta „Equanimity“. Be minėto deimanto Jho Low jai yra padovanojęs auskarus su 11 karatų deimantais ir prie jų derantį vėrinį, taip pat žiedą ir apyrankę bei pakabutį su 9 karatų deimantu.

Tais pačiais metais M. Kerr susipažino su „Snapchat“ įkūrėju milijardieriumi Evanu Spiegeliu. Jis yra dabartinis jos vyras.

Prasidėjus JAV inicijuotam Jho Low veiklos nagrinėjimui, buvusio draugužio dovanotus papuošalus, kurių bendra vertė – 9 mln. Australijos dolerių (5,8 mln. eurų), M. Kerr perdavė JAV vyriausybei. Tai ji padarė praėjus mėnesiui po 2017 metais įvykusių jos ir E. Spiegelio vestuvių.

Miranda Kerr

M. Kerr ir E. Spiegelis dabar augina bendrą sūnų, vardu Hartas.

Pernai Jho Low mėgino užmegzti romantiškus santykius su Taivano popmuzikos atlikėja Elva Hsiao. Ypač daug žiniasklaidos dėmesio sulaukė pompastiškai pateiktas vedybų pasiūlymas Dubajaus kurortinėje saloje „Palm Jumeirah“.

Iš piršlybų vaizdo įrašo matyti, kaip pora išlipa iš „Rolls Royce“ markės automobilio ir žingsniuoja paplūdimiu, kuriame iš begalės žvakučių išdėliota širdies formos figūra.

Evanas Spiegelis, Miranda Kerr

Netrukus pateikiama vakarienė iš penkių žvaigždučių restorano patiekalų meniu.

Tada nusileidžia parašiutininkai ir įteikia Jho Low trokštamai nuotakai Šveicariškus „Chopard“ firmos papuošalus, o po akimirkos dangų nutvieskia fejerverkai.

Didžiam Jho Low liūdesiui E. Hsiao ištaria: „Ne“.

Remiantis „Wall Street Journal“ publikacija, tapęs ministru pirmininkui N. Razakas pavedė Jho Low kontroliuoti 1MDB investicijų sprendimus.

Kaip pranešė AFR, JAV institucijos pareiškė įtarimus dėl galimo Jho Low tarpininkavimo 2009–2015 metais pasisavinant iš 1MDB ne mažiau kaip 4,5 mlrd. JAV dolerių (3,8 mlrd. eurų) siekiančią sumą.

Nors 1MDB informaciją apie bet kokią neteisėtą veiką neigia, nemažai šalių, įskaitant ir Singapūrą bei Šveicariją, jau ėmė tirti, kaip spėjama, plataus masto grobstymo aferą.

Riza Azizas, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie

JAV teisingumo departamentas nurodė, kad naudojantis 1MDB pinigais buvo įsigyta įvairaus nekilnojamojo turto už 1 mlrd. Australijos dolerių (646,9 mln. eurų).

Portale „Free Malaysia Today“ daroma prielaida, kad Jho Low šiuo metu gali būti apsistojęs ištaiginguose „Peninsula Hotel“ apartamentuose Šanchajuje.

JAV teisingumo departamentas apkaltino Jho Low ir jo bendrininkus painaus mokesčių rojui priklausančių įmonių tinklo naudojimu pasisavinant 1MDB fondo pinigus.

1MDB fondą įsteigė N. Razakas po 2009 metais laimėtų rinkimų. Fondo tikslas, esą, buvo paskatinti darnų ir ilgalaikį ekonomikos vystymąsi bei Malaizijos suklestėjimą.