ŠMM primena, kad mokyklos turi užtikrinti tinkamas sąlygas ir sklandų mokymąsi visiems mokiniams tiek pamokų metu, tiek laikant brandos egzaminus.

Švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius sako, kad neįprasti karščiai yra didelis išbandymas mokykloms, nes mūsų gyvenamajai klimato zonai jie nėra būdingi.

„Daugelis mokyklų sėkmingai surado tinkamas išeitis. Artimiausiu metu mūsų ministerijos, taip pat Sveikatos apsaugos ministerijos ir higienistų atstovai susės aptarti, kaip koreguoti higienos normas ne tik dėl šalčio, bet ir dėl karšto oro“, – sako G. Kazakevičius.

Pasak viceministro, jeigu mokyklose yra per karšta, mokyklos vadovai ir mokytojai gali lanksčiai reaguoti į pasikeitusias sąlygas, atsisakyti tradicinių pamokų formų.

„Mokyklos gali trumpinti pamokas – daug kur jau taip daroma. Kurios turi galimybių, gali jas organizuoti lauke, jei oras nėra per karštas (higienos normose nurodoma, kad, esant didesnei nei 32 laipsnių temperatūrai, vaikų į lauką vesti nederėtų), neprisirišti vien prie tradicinės pamokos formos klasėje“, – teigiama ministerijos pranešime.

Šiuo metu higienos normoje yra nustatyta, kad mokymo klasėse, mokymo kabinetuose, aktų salėje oro temperatūra turi būti ne žemesnė nei 18 laipsnių ne aukštesnė nei 22 laipsniai šaltuoju metu, o šiltuoju metų laikotarpiu – ne aukštesnė kaip 28 laipsniai.

„Svarbu, kad vaikai visada turėtų atsigerti vandens. Laikinai verta atsisakyti ir uniformų, jeigu jos nėra tinkamos dėvėti karštu oru“, – rekomenduoja ŠMM.

Šeštadienį moksleiviai laikys lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą – pasak ministerijos, patalpos bus vėdinamos, statomi ventiliatoriai.

Šiemet mokslo metai, išskyrus pradinių klasių moksleivius, pailgėjo dviem savaitėmis – mokyklose ugdymas vyks iki birželio 15 dienos. Dalis įstaigų nusprendė šį laiką išnaudoti edukacinėms veikloms, išvykoms, kai kurios rengia pamokas lauke.