Donaldo Trumpo administracijos pranešimas, kad nuo šio penktadienio įsigalioja kadaise atšaukti importo tarifai, sulaukė pasmerkimo ir keršto priemonių, taip pat daugiašalio Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) iššūkio.

Į 25 proc. tarifą plienui ir 10 proc. tarifą aliuminiui itin piktai reagavo Kanados lyderiai. D. Trumpas šiuos importo mokesčius argumentavo nacionaliniu saugumu, tačiau Kanados pareigūnai tokią mąstymo liniją pavadino absurdiška, nelogiška ir neteisėta.

Kanada, didžiausia plieno ir aliuminio importuotoja į Jungtines Valstijas, pareiškė, kad Amerikos metalams, žemės ūkio produkcijai ir kitoms prekėms, kurių bendra vertė sudaro 16,6 mlrd. JAV dolerių, pradės taikyti atsakomuosius 25 proc. ir 10 proc. tarifus, kurie įsigalios nuo liepos 1 dienos.

„Tai, kad Kanada gali kelti grėsmę JAV nacionaliniam saugumui, yra nesuvokiama“, - teigė Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau, primindamas daugelį kanadiečių, kurie per bendras karines operacijas žuvo kartu su JAV kariais. „Šie tarifai yra įžeidimas ilgalaikiam Kanados ir Jungtinių Valstijų bendradarbiavimui saugumo srityje“, - sakė jis.

Meksika į šias naujienas reagavo nedelsiant paskelbdama atsakomuosius tarifus JAV produkcijai, įskaitant kiaulienos šoninę, obuolius, vynuoges, mėlynes ir plieno plokštes.

Plienas
ES lyderiai taip pat sudarė iš JAV importuojamų prekių, kurioms bus įvesti tarifai, sąrašą. Tarp kelių milijardų dolerių vertės gaminių yra džinsai, Kentukio burbonas ir „Harley – Davidson“ motociklai – šios prekės turėtų padaryti maksimalų politinį spaudimą, nes jos yra gaminamos kai kurių aukštų įstatymų leidėjų gimtosiose valstijose.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas per vieną savo kalbą pareiškė, kad JAV įvesti tarifai reiškia karą.

„Šis sprendimas ne tik yra neteisėtas – jis daugeliu aspektų yra klaida, - teigė E. Macronas, kai JAV paskelbė apie šiuos tarifus. – Ekonominis nacionalizmas veda karo link“.

Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde įspėjo Didžiojo septyneto pareigūnus, kad tokia prekybos trintis gali pakirsti pasitikėjimą. Tokie veiksmai „iškraipys, pažeis ir sutrikdys tiekimo grandines, kurios buvo nusistovėjusios dešimtmečiais“, sakė ji.

„Tai protekcionizmas, aiškus ir paprastas“, - pareiškė Europos Komisijos, atstovaujančios 28 ES valstybėms narėms, pirmininkas Jeanas – Claude`as Junckeris. Jis pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos „nepaliko mums kito pasirinkimo“, kaip tik skelbti muitus iš Amerikos importuojamoms prekėms. Tačiau tikslesnio keršto priemonių apimčių ir laiko jis nenurodė.

Europos pareigūnai ketvirtadienį Paryžiuje susitiko su JAV prekybos sekretoriumi Wilburu Rossu ir paskutinį kartą pamėgino atkalbėti JAV nuo šių tarifų. Jie tvirtino, kad JAV administracija nusitaikė ne į tą taikinį. Jų teigimu, pasaulinio plieno pertekliaus problemos šaltinis yra Kinija, o ne Europa.

Kanada, Kanados vėliava
D. Trumpas dar kovo mėnesį paskelbė ketinantis apmokestinti iš visų šalių importuojamą plieną ir aliuminį, tačiau ES, Kanadai, Meksikai ir dar saujelei kitų šalių atidėjo šių tarifų įsigaliojimą – JAV administracija laukė, kol jos paskelbs savanoriškas kvotas ar kitas prekybos nuolaidas. W. Rossas užsiminė, kad derybos gali tęstis net ir įvedus tarifus, tačiau ES pareigūnai tvirtino, kad importo tarifai metalams turi būti panaikinti dar prieš tai, kai bus surengtos platesnio masto prekybos derybos.

ES yra didžiausia JAV prekybos partnerė: prekių ir paslaugų mainai tarp jų viršija 1 trln. JAV dolerių. Plienas ir aliuminis sudaro tik mažytę dalį visos produkcijos. 2016 metais JAV importavo plieno už 29 mlrd. JAV dolerių ir tik penktadalis jo buvo importuota iš ES.

Anot prekybos ekspertų, jei JAV ir jos partnerės sulaikys tarifus ir atsakomuosius tarifus plienui bei aliuminiui, pasaulinio prekybos karo grėsmė praeis, net jei transatlantiniams santykiams bus pakenkęs D. Trumpo sprendimas pasitraukti iš Paryžiaus klimato susitarimo ir branduolinė sutarties su Iranu.

„Tai kvaila“, - sakė Nebraskos senatorius Benas Sasse, pridūręs, kad panašios protekcionistinės priemonės prisidėjo prie Didžiosios depresijos 1929 metais.

Atstovų rūmų pirmininkas Paulas Ryanas pareiškė kategoriškai nesutinkantis su šiuo sprendimu. „Užuot sprendę tikrąsias šių produktų tarptautinės prekybos problemas, šios dienos veiksmai nusitaikė į Amerikos sąjungininkes, kai mes turėtume su jomis bendradarbiauti“, - sakė jis.

Tačiau tokį sprendimą pasveikino kai kurie JAV aliuminio gamintojai ir organizacijos, remiančios vietinius plieno gamintojus bei D. Trumpo „America first“ („Pirniausia Amerika“) politiką.

Tačiau šie tarifai plieno ir aliuminio importui veikiausiai komplikuos ar net sužlugdys šiuo metu vykstančias JAV, Kanados ir Meksikos derybas dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties peržiūrėjimo – svarbaus JAV administracijos ekonominio tikslo. D. Trumpas neslėpė, kad tarifų aliuminiui ir plienui grėsmė turėjo tapti svertu užsitikrinant nuolaidas iš Kanados ir Meksikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)