Gal kiek per daug literatūriška įžanga, bet nusakanti visą esmę labai aiškiai.

Gyvename Europoje, priklausome jos sąjungai. Meškeriojimo srityje esame vieni iš senojo žemyno lyderių (žiūrint į mūsų sportinės žūklės atstovus: spiningautojus, karpininkus), tačiau vis dar savo mėgėjiškos žūklės taisyklėse turime įrašytus tokius archajiškus žvejojimo būdus, kaip žvejyba gyva žuvele, skrituliais ar vėliavėlėmis. Bet gal jau metas keistis?

Humaniškumas

Kad ir ką besakytų skeptikai, po truputį mūsų žvejybos kultūros lygis auga. Jau ir savo laimikius vis dažniau paleidžiame. Mokomės fotografuoti dar gyvas žuvis, o ne vien jų „lavonus“. Vis mažiau kilogramų žuvienos tempiame namo… Tai gal jau metas baigti kankinti ir mūsų aistros, hobio, pomėgio (kaip kam labiau patinka taip vadinti) pagrindinius objektus – žuvis?

Plėšrūnų mažėjimas

Jau ne vienerius metus ichtiologai skambina pavojaus varpais dėl mažėjančių plėšriųjų žuvų, ypač lydekų, skaičiaus Lietuvos vandens telkiniuose. Tai lemia brakonieriavimas, ne vienerius metus besitęsusi intensyvi verslinė žvejyba. Tačiau ne paskutinėj vietoje yra ir žvejai mėgėjai. Su gyva žuvele sugaunama tikrai nemažai lydekų. Kas dar blogiau, tokiu būdu sugautos, dažniausiai, jos būna vos imti leistino dydžio!

Spiningavimas tarp meškeriotojų ypač populiarus jau gerą dešimtmetį. Pasaulinės tendencijos ir vis didėjanti dirbtinių masalų bei spiningavimui skirtų meškerių pasiūla lėmė šio žvejybos būdo augantį populiarumą. Dažniausiai pagrindiniais šios meškeriojimo disciplinos taikiniais tampa lydekos arba ešeriai.

O kaip yra svetur?

Vakarų Europoje tokio žvejybos būdo, kaip skrituliai, nėra. Tai visiškas sovietinis reliktas, iš dalies įteisinęs archajiškų šakotinių naudojimą. Vėliavėlės – jas aptiksime gal tik šiaurės Švedijoje, kur žuvies tikrai labai daug. Meškeriojimas plūdine meškere ar dugnine, naudojant gyvą žuvelę, daugumoje Europos šalių yra draudžiamas. Jose leidžiama gaudyti tik su negyva žuvele. Na, o didžiąją kaimynę iš rytų palikime ramybėje, ji mums tikrai nėra pavyzdys.

Meškeriojimo esmė

Jei meškeriojimas su plūdine ar dugnine meškere, naudojant gyvą žuvelę, ir turi kažkokių sportiškumo aspektų, tai skrituliai ir vėliavėlės yra savotiškas kilpų statymas žvejyboje: užsikabino žuvis, pasėmiau, parsinešiau (nes, pavyzdžiui, paleisti neleistino imti dydžio lydeką yra neįmanoma, ji žuvelę būna giliai įrijusi). Apie karštligišką kovą su žuvimi, neišdildomus potyrius nėra nė kalbos. Šansai žuviai nekibti irgi minimalūs – reta lydeka, o ypač po neršto ar pirmledžiu, atsisakys gyvo masalo.