„Dažniausiai atvykę pacientai skundžiasi krūtinės skausmu, svaigimu. Tai yra pagrindiniai nusiskundimai, kurie atsiranda organizmui netenkant skysčių. Tačiau iš pradžių kyla troškulys, padidėja širdies susitraukimų dažnis, gali prasidėti traukuliai, traukti mėšlungis. Jei žmogus vis tiek nevartoja skysčių, gali kilti temperatūra, prarandama sąmonė. Visa tai dėl perkaitimo“, – sako Vytautas Aukštakalnis, Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinikos gydytojas.

Anot V. Aukštakalnio, karščiams jautresnė žmonių grupė yra vyresnio amžiaus žmonės taip pat tie, kurie jau turi sveikatos problemų, pavyzdžiui, širdies nepakankamumą, išeminę širdies ligą, yra patyrę infarktą.

Norint išvengti perkaitimo, medikas rekomenduoja vartoti kuo daugiau skysčių. „Kaip žinoti, jog vartoji pakankamai skysčių? Geriausias indikatorius yra šlapimo spalva. Jei šlapimas tamsus, reiškia jūs vartojate per mažai skysčių“, – pasakoja V. Aukštakalnis.

Priduria, jog nevertėtų vartoti alkoholio ir kavos. Jei tenka dirbti lauke, tai geriausia tuos darbus atidėti į vakarą ar ankstyvą rytą. Dėvėti lengvus rūbus, laikytis šešėlio ir daugiau laiko praleisti patalpose.

Vyresnio amžiaus žmonėms, anot V. Aukštakalnio, nevertėtų vengti lauko, tiesiog pataria laikytis šešėlyje, vartoti skysčius ir vengti būti lauke kaitriausiu paros metu – tarp dvyliktos ir šešioliktos valandos.

Algirdas Dagys, Kauno klinikų intensyviosios terapijos gydytojas primena, jog vaikus, tokio karščio metu, reikia saugoti, nes jie patys neapsisaugos.

„Jie neturi būti paliekami automobiliuose, ypač karščio metu. O atsiradus perkaitimo simptomams, raginu nedelsiant kreiptis į skubios pagalbos skyrių“, – sako A. Dagys.

Mediko teigimu, vaikų reakcija į perkaitimą tokia pati kaip suaugusiųjų. Iš pradžių kyla troškulys, vaikas tampa vangus, gali sutrikti sąmonė, prasidėti traukuliai. „Kalbant apie pirmąją pagalbą, svarbūs skysčiai, kuriais vėsinamas kūnas, pavėsis, ventiliatorius ir praviras automobilio langas, vežant vaiką į skubios pagalbos skyrių.“

Anot A. Dagio, tėvams svarbu nepamiršti, jog nors šiltos dienos yra gražios, jos taip pat yra ir pavojingos.