„EŽTT sprendimas priimtas, jis nėra palankus Lietuvai. Reputacinė žala jau padaryta. Esame įsipareigoję Europos žmogaus teisių konvencijai, todėl privalėsime vykdyti teismo sprendimą“, – ketvirtadienį teigė šalies vadovė. Jos komentarą BNS perdavė prezidentės Spaudos tarnyba.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, jog Lietuva gerbs tarptautinius įsipareigojimus, tačiau papildomų tyrimų inicijuoti neketina.

„Kol kas nesame gavę oficialaus teismo sprendimo. Vos tik turėsime galimybę, su juo susipažinsime ir gerbsime savo tarptautinius įsipareigojimus ir juos vykdysime. Papildomų tyrimų inicijuoti neplanuojame, nes naujų detalių šiuo klausimu neturime“, - rašoma V. Pranckiečio komentare. Jį BNS perdavė atstovė spaudai Karolina Frolovienė.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ketvirtadienį paskelbė, kad Lietuvoje ir Rumunijoje praėjusį dešimtmetį veikė slapti JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimai įtariamiesiems terorizmu laikyti.

Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje Strasbūro teismas įpareigojo išmokėti 130 tūkst. eurų Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah (Abu Zubaida).

„Teismas priėjo prie išvados, kad Lietuvoje nuo 2005 metų vasario iki 2006 metų kovo veikė slaptas CŽV kalėjimas, kad ponas Husaynas buvo ten laikomas, o vietos valdžia žinojo, kad CŽV su jo elgsis taip, kaip draudžia Konvencija“, – rašoma teismo pranešime.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius sakė, kad Lietuva svarsto skųsti EŽTT sprendimą teismo Didžiajai kolegijai.

2014 metų pabaigoje JAV Senatas paviešino ataskaitą apie CŽV vykdytus įtariamųjų terorizmu kankinimus slaptuose įkalinimo centruose po Rugsėjo 11-osios teroro išpuolių.

Išslaptintoje versijoje konkrečios šalys neįvardijamos, bet Abu Zubaydah advokatė ir dalis nevyriausybinių organizacijų teigė, kad Lietuvoje veikė dokumente „violetiniu“ vadinamas centras.

Lietuvos Vyriausybė atmeta spėjimus, kad Antaviliuose, 15 kilometrų nuo Vilniaus, galėjo veikti CŽV kalėjimas. Lietuvos pareigūnų teigimu, šiame pastate buvo kuriamas žvalgybos paramos centras.