Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje Strasbūro teismas įpareigojo Lietuvą išmokėti 130 tūkst. eurų šiuo metu Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah. Jis šiuo metu kali Gvantanamo bazėje.

„Teismas priėjo prie išvados, kad Lietuvoje nuo 2005 metų vasario iki 2006 metų kovo veikė slaptas CŽV kalėjimas, kad ponas Husaynas buvo ten laikomas, o vietos valdžia žinojo, kad CŽV su jo elgsis taip, kaip draudžia Konvencija“, – rašoma teismo pranešime.

Teismas paskelbė, kad Lietuva pažeidė Europos žmogaus teisių konvencijos nuostatas, kurios draudžia kankinimą, garantuoja teises į laisvę, privataus gyvenimo apsaugą ir teisę į veiksmingą teisinę gynybą.

Anot teismo, Lietuva efektyviai neištyrė palestiniečio skundų dėl jo teisių pažeidimų.

Abu Zubaydah

Lietuva svarstys, ar skųsti EŽTT sprendimą dėl CŽV kalėjimo, sako E. Jankevičius

Lietuva turi galimybę skųsti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą, kuriuo pripažinta, kad Lietuvoje veikė slaptas CŽV kalėjimas, sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

„Sprendimas yra, jis yra labai plačios apimties, 300 lapų, mes tikrai svarstysime ir analizuosime situaciją, labai išsamiai susipažinsime. Bet mes turime galimybę sprendimą skųsti EŽTT Didžiajai kolegijai. Bet kol kas sprendimo nesame priėmę“, – BNS sakė E. Jankevičius.

Anot jo, EŽTT sprendimo apskundimui Lietuva turi tris mėnesius.

47-erių A. Zubaydah, kuris įtariamas Rugsėjo 11-osios išpuolių organizavimu, skunde nurodo, kad 2005–2006 metais jis kalintas slaptame tardymo centre, kuris, jo teigimu, buvo Lietuvoje. Vyras tvirtina, jog Lietuva leido JAV žvalgybos pareigūnams jį kankinti įvairiomis psichologinio ir fizinio smurto formomis, jis buvo atkirstas nuo išorinio pasaulio.

Lietuvos vyriausybė atmeta spėjimus, kad šalyje galėjo veikti slaptas kalėjimas. 2014 metais JAV Senatas paviešino ataskaitą apie įtariamų teroristų kankinimus slaptuose kalėjimuose.

Nors ataskaitoje Lietuvos vardas tiesiogiai neminimas, A. Zubaydah advokatė tikina, kad Lietuvoje veikė dokumente violetiniu vadinamas centras.

A. Zubaydah bylą EŽTT yra laimėjęs prieš Lenkiją, kuri įpareigota sumokėti 130 tūkstančių eurų. Panašių kaltinimų kaip Lietuva yra sulaukusi ir Rumunija.