„Jeigu Seimas pritars šitoms (NSGK) išvadoms, tokiu atveju aš galvoju, kad mes galėtume suburti, kaip dabar yra subūrę kai kurie koncernai, stipriausių Lietuvos teisininkų, ekonomistų, analitikų, energetikų komandą, ir tikrai esame pajėgūs įsivertinti žalą. Ir parodyti galios centrams, kad negalima nebaudžiamai pelnytis visos visuomenės sąskaita“, – sakė V. Bakas.

Pasak jo, dėl tokio tyrimo turėtų sutarti bent jau didžiausios politinės partijos – „valstiečiai“ ir konservatoriai.

„Politikai sukūrė šitą sistemą (nesąžiningi politikai), politikai turi ir išsiaiškinti. Aš matau Seime yra nauja politikų karta, ir aš manau, kad ji išdrįs imtis tokio tyrimo. Jeigu žmonės neteisėtai visų mūsų sąskaita susižėrė šimtus milijonų eurų, jie juos turi sugrąžinti“, – sakė V. Bakas.

Pasak jo, tokios iniciatyvos netrukdo teisėsaugos galimybėms imtis veiksmų.

„Niekas netrukdo jokiam Generalinės prokuratūros prokurorui ginti viešą interesą, bet dviejų dalykų negalima priešinti. Yra politinis tyrimas, ir politinis procesas, ir teisinis procesas. Politinis procesas daromas tada, kada reikia ištirti sudėtingus atvejus, kurių dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepajėgi inicijuoti teisėsauga“, – sakė V. Bakas.

Dėmesio centre – LEO LT

NSGK pirmininkas paaiškino, kad „Vilniaus prekyba“ išvadose buvo išskirta atskiru punktu todėl, kad „tai (LEO LT) buvo vienas iš didžiausių korupcinių sandorių, kuris prasidėjo 2005 metais, kada buvo privatizuoti „Vakarų skirstomieji tinklai“.

„Šita politikų, verslo, žiniasklaidos schema yra vienas didžiausių Lietuvoje neskaidrių sandorių. Jis yra antikonstitucinis. Tai pripažino Konstitucinis Teismas. Gerai, kad mes jį išardėme, bet tai kainavo šimtus milijonų litų“, – sakė V. Bakas.

Pasak jo, NSGK nuomone, nepagrįsto praturtėjimo sumos galėjo siekti milijardus litų.

„Nes buvo sukurtos schemos, kaip per elektros energijos kainas nuolat pelnytis sau. Todėl mes prašome Energetikos komisijos atlikti išsamų tyrimą ir įvertinti, kokia buvo padaryta valstybei turtinė žala“, – sakė V. Bakas.

NSGK pradinėse išvadose, kalbant apie „Vilniaus prekybą“ buvo dalis, kad jie neteisėtai praturtėjo iš dividendų. Paskui tos dalies neliko. Komiteto pirmininkas paaiškino, kad taip atsitiko todėl, kad neteisėto praturtėjimo formuluotė yra teisinė.

„Mes palikome terminą „žala“, nes yra kiti institutai, per kuriuos prokurorai gali išieškoti arba inicijuoti viešojo intereso gynimą. Mes turėjome tikslą išsiaiškinti, kokia buvo padaryta žala Lietuvai, ir imtis priemonių ją išieškoti“, – sakė V. Bakas.

Pasak jo, šitą informaciją NSGK gavo iš teisėsaugos. Ji yra tyrimo išvadoje. Ji yra išslaptinta.

„Tada mes išnagrinėjome visą istoriją, kaip buvo priimami įstatymai, kaip buvo balsuojama, kaip pasisakė Konstitucinis Teismas, kaip nereagavo Generalinė prokuratūra, kokia buvo ekspertų nuomonė“, – sakė V. Bakas.

Pasak jo, labai keistai atrodė, kad tuometis generalinis prokuroras atsisakė ginti viešąjį interesą vien dėl to, kad taip jam nepasakė premjeras. Toks buvo jo viešas pasisakymas.

„Vėliau Konstitucinis Teismas pripažįsta, kad įstatymas antikonstitucinis. Labai įdomi situacija“, – sakė V. Bakas.

R. Karbauskis taip pat kalba apie naują tyrimą: tai garbės reikalas

Savo ruožtu Ramūnas Karbauskis pažėrė kaltinimų, esą dauguma politikų „patys klimpo politinėje korupcijoje“, ir dėkojo teisėsaugai už situacijos išviešinimą.

Ramūnas Karbauskis

„Ar ankstesni Seimai neturėjo tokių teisių, Vyriausybė ir Prezidentė tokių galių, kurias turi dabar? Tenka aiškiai konstatuoti – ir galėjo, ir turėjo, tačiau politikus, matyt, tenkino tokia situacija. Netgi daugiau – jie galimai patys klimpo politinėje korupcijoje. Jei ne principingi, sąžiningi teisėsaugininkai, jei ne nauja Seimo dauguma, valstybė ir toliau būtų išnaudojama grupelės žmonių, kuriems sąžinė ir moralė yra nesuvokiamos vertybės“, – teigė R. Karbauskis.

„Valstiečių ir žaliųjų“ lyderis politikams pažėrė klausimų: „Dabar taip norisi paklausti Prezidentės – ar tikrai neatsimenate, ką rašėte laiškuose E. Masiuliui? Paklausti Andriaus Kubiliaus, ar jis ir toliau neigs savo ryšius su koncernu „MG Baltic“, „Rosatom“, teigs, jog jo sūnaus tapimas „Modus grupės“ stebėtojų tarybos nariu neturi nieko bendro su Andriaus Kubiliaus vadovautos Vyriausybės sprendimais atsinaujinančios energetikos srityje Lietuvoje ir su jo sūnumi siejamo verslo interesais Baltarusijoje? Paklausti Gabrieliaus Landsbergio, ar jis tiesiog itin naivus jaunuolis, ar visgi – arogantiškas, į korupcinius santykius linkusios partijos vadovas, partijos rinkimų programą pristatęs ir kitus klausimus restorane ir aptarinėjęs būtent su koncerno MG Baltic atstovu?“

R. Karbauskis teigė, kad nuoseklus tolesnis tyrimas – „Seimo garbės reikalas“. „Visus NSGK tyrimo išvadų skeptikus ir kritikus noriu nuraminti – tyrimas tęsis. Jis tikrai nesubliūkš, kaip tai vykdavo Lietuvoje anksčiau. Dabar jau ir viso Seimo garbės reikalas tyrimą pratęsti, kad būtų įvardinti visi, kurie pamiršo pažadus rinkėjams ir valstybę ilgus metus skandino politinės korupcijos liūne. Laikas atsinaujinti ir siekti kitokių standartų politikoje, – teigė R. Karbauskis. – Todėl neabejoju, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime palaikys NSGK išvadas.

Seimas dabar turi rimtą pagrindą parengti įstatymų projektus, stiprinančius teisėsaugos institucijų galimybes užkirsti kelią neskaidriems procesams. Seime neliko ir prieštaraujančių, jog reikia didinti politikų atsakomybę už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir prekybą poveikiu. Žinoma, Seimo narių, ypač su politine korupcija siejamos opozicijos, pasiruošimą kardinaliems pokyčiams įrodys jų tolimesni veiksmai.“

Komitetas patvirtino rekomendacijas

DELFI primena, kad trečiadienį Seimo NSGK balsų dauguma pritarė išvadoms dėl verslo ir politikos ryšių.

NSGK pirmininkas per spaudos konferenciją pažadėjo iki kadencijos pabaigos siekti, kad verslo grupės, kurios padarė žalą valstybei, ją atlygintų.

„Tam yra skirta labai daug pasiūlymų. (…) Mes sieksime peržiūrėti visus „MG Baltic“ sandorius, kurie buvo daromi 2008-2012 m., bus peržiūrėtas „LEO LT“ įkūrimo ir gyvavimo sandoris. Šita žalos padaryta suma gali siekti ne vieną šimtą milijonų eurų. Teks ieškoti būdų, kaip ją valstybei atlyginti“, – sakė V. Bakas.

Tyrimo išvadose Vyriausybei ir Generalinei prokuratūrai rekomenduojama atlikti įmonių grupės „VP Market“ valdomų įmonių su valstybe (valstybės valdomomis įmonėmis) sudarytų sandorių, kurių pagrindu įmonių grupės „VP Market“ įmonės išmokėjo akcininkams dividendus iš pelno, gauto už monopolinių paslaugų teikimą elektros energijos skirstymo rinkoje, galimai valstybei padarytus nuostolius ir juos nustačius spręsti klausimą dėl nuostolių atlyginimo.

Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) rekomenduojama atlikti „MG Baltic“ laimėtų viešųjų pirkimų 2008-2016 m. analizę išvadose minimose srityse, sudarytų sandorių teisėtumo patikrinimą, įvertinti valstybei padarytą žalą, o ją nustačius, inicijuoti procesus dėl padarytos žalos atlyginimo.

Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) rekomenduojama įvertinti mokestinio tyrimo, kuris buvo atliktas dėl tyrimo metu nustatytų „VP Market“ grupės įmonių ir jų akcininkų mokestinių prievolių galimo vengimo, atsižvelgiant į neleistinus VMI valstybės tarnautojų ryšius su „MG Baltic“ atstovais ir imtis priemonių, kad būtų įvertintas apskaičiuotos mokestinės prievolės pagrįstumas ir atlyginta galimai valstybei padaryta žala.