Planuoja varžytis Lietuvoje ir užsienyje

V. Žala įsigijo jau neblogai lietuviams pažįstamą „Škodą“. Tokią pačią, kokią turi ir kitas Lietuvos Dakaro pilotas besivaržantis ir klasikiniame ralyje Benediktas Vanagas.

„Lizingu nusipirkome visiškai naują „Škoda Fabia R5“. Su šiuo automobiliu planuojame važiuoti likusiuose 4 Lietuvos čempionato etapuose. Reikės susipažinti su nauju žvėrimi, nes tai visiškai naujas lygis, nei mūsų senas „Mitsubishi“. Visas automobilio darbas, manau, radikaliai skirsis. Žinoma, dabar visas mano įsivaizdavimas yra tik ant popieriaus, nes su ta mašina nuvažiavau kokį 100 m – ant tralo ir nuo tralo. Pirmi testai bus ketvirtadienį“, – DELFI teigė V. Žala.

Su nauju bolidu V. Žala šiemet pasirodys Kelmės, Rokiškio, Elektrėnų ir Druskininkų etapuose.

„Toks preliminarus planas. Na, tai toks automobilis, su kuriuo galima ir užsienyje lenktyniauti, tad viliuosi, kad kitąmet pavyks išvažiuoti ir į kokį Europos čempionato etapą. Dabar jie vyksta ir Latvijoje, ir Lenkijoje. Būtų labai smagu pasimatuoti, bet kol kas mūsų visų partnerių, visos komandos dėmesys yra Dakarui, tad mes ralio planą pristatome kaip treniruočių procesą, treniruočių poligoną, būtinus kilometrus, kad vasarą nesėdėtume ant pečiaus“, – sako V. Žala.

Naujas šturmanas

Dar viena naujiena – keičiasi V. Žalos šturmanas. Tiesa, Dakare lenktynininkas ir toliau važiuos su Sauliumi Jurgelėnu, tačiau Lietuvos ralio čempionato etapuose šalia V. Žalos sėdės nebe Žygimantas Augustas Žala, bet šturmanas iš Latvijos.

„Mano brolis nusprendė, kad jam jau užteks ralio streso. Su juo aš važiavau praktiškai nuo pat pirmų savo varžybų, tai yra 7 metus su nedidelėm pertraukom. Brolis nusprendė, kad jau gana, todėl man teko gana didelis iššūkis surasti šturmaną.

Su broliu jau buvo labai gerai susidirbę. Buvo ir tempas, ir pasitikėjimas, ir supratimas. Todėl nesinorėjo imti tokio žmogaus, kad tektų įsivelti į ilgesnį mokymo procesą. Man rekomendavo latvį Andrį Malnieką. Beje, jis jau mane aplenkė ir jau yra tapęs Lietuvos čempionu su Janiu Vorobjovu. Su juo jis važiavo pastaruosius trejus metus. Su Andriu mes jau atlikome susirašymo testus, viskas gerai“, – šypteli lenktynininkas.

V. Žalos paieškas Lietuvoje apsunkino tai, kad su šturmanu pilotas lenktynių metu bendrauja angliškai.

„Lietuviškai kalbančių šturmanų Lietuvoje tikrai galima surasti. Ieškant kalbančių anglų kalba ratas labai smarkiai susiaurėja. Anglų kalbos privalumas – kur kas trumpesnis žodynas. Tempas didelis, informacijos daug, todėl ir man suprasti yra lengviau, tiek šturmanui pasakyti lengviau. Tad anglų kalbą aš jau naudoju penkerius metus. Prieš tai naudojau lietuvių, tai buvo šiokia tokia adaptacija – tai juk nėra gimtoji kalba. Bet kai jau supranti, ji tikrai gelbėja. Tenka daug mažiau krūvio“, – pasakoja V. Žala.

Naujienos nudžiugino

„Tai buvo geriausia pavasario naujiena“, – šypsosi V. Žala, paklaustas apie pasiruošimą Dakaro raliui. Ta naujiena, kad kitų metų Dakaras vyks tik vienoje šalyje – trasos vingiuos tik Peru teritorijoje.

„Ženkliai supaprastėja logistika, kai atvyksti ir išvyksti iš to pačio uosto. Tai mums atpigina reikalus. Be to, man labai priimtina Peru kultūra, viskas labai teisingai sudėliota“, – sako V. Žala.

Pilotas džiaugiasi, kad greičiausiai kitų metų Dakare nebeteks kęsti aukštikalnių sindromo.

„Pripažinkime – Bolivija labai užkniso visus su savo aukštikalnėmis. Na, oras dar oras – suprask, kad reikia prisitaikyti prie bet kokios trasos. O aukštikalnių išbandymas jau yra ne trasos išbandymas, o žmogaus išbandymas. Manau, kad dėl to labai nemažai atkrenta dalyvių, kurie važiuotų į Dakarą. Turbūt pusė dalyvių čia važiuoja už savo pinigus. Matyt, galvoja: važiuosiu už savo pinigus ir kankinsiuos aukštikalnėse. Žinoma, labai norint ir Peru galima rasti aukštikalnių, bet manau, kad 5 km aukščio organizatoriai jau neištemps“, – šypteli lenktynininkas.

Visiškai neseniai V. Žala dar spėjo pagainioti savo „Toyotą“ Lietuvoje. Dabar Dakaro bolidas bus perrinktas iki paskutinio varžtelio ir lauks kitų metų starto, o V. Žala – antrojo Lietuvos ralio čempionato etapo Kelmėje, kuris vyks jau birželio viduryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)