Komentuodamas valdančiųjų pateiktą projektą, kuris siūlo sumažinti reikalavimus keičiant Konstitucijos pirmojo skirsnio 12 straipsnį, apibrėžiantį Lietuvos pilietybę, S. Skvernelis sakė, kad šis sumanymas yra logiškas. Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad būgštauja tik dėl to, kad referendumas apskritai gali neįvykti.

„Aš matau didžiausią būgštavimą, kad dabartinis reglamentavimas gali padaryti taip, kad tiesiog jis (referendumas dėl dvigubos pilietybės - ELTA) neįvyks“, - kalbėjo S. Skvernelis.

„Šis siūlymas yra tikrai logiškas. Kalbant apie vieno skirsnio pakeitimą ir, nežinau kaip jis toliau judės, bet mes esame priėmę sprendimą, priėmus šią pataisą iš karto kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad būtų išsklaidytos galimos abejonės. Kad nelauktume paskutinės minutės“, - kalbėjo premjeras.

„Gali būti, kad mes tokiu būdu padėsime paskutinį tašką“, - apibendrino S. Skvernelis.

Valdantieji pastarąją savaitę pasiūlė referendumo įstatymo pataisas. Pasak jų, nenuleidus kartelės tam, kad dviguba pilietybė būtų įteisinta, tikėtis sėkmės Lietuvai svarbiame referendume yra nerealu.

S. Skvernelis, Ramūnas Karbauskis bei Gediminas Kirkilas siūlo, kad pilietybę apibrėžiančiam 12 Konstitucijos straipsniui būtų taikoma išimtis, leidžianti sprendimą referendume dėl nuostatų keitimo priimti su mažesniu rinkimų teisę turinčių piliečių dalyvavimu.

Seimo pirmininkas V. Pranckietis šią iniciatyvą pavadino nesaugia. Seimo vadovas trečiadienį būgštavo, kad siūloma pataisa palengvins kelią keisti kitas esmines vertybes Konstitucijoje.

Inicijuojami pakeitimai leistų sprendimą privalomajame referendume dėl Konstitucijos I skirsnio nuostatų keitimo laikyti priimtu, jei tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, dalyvavusių referendume, bet ne mažiau kaip 1/3 piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Dabartiniame referendumo įstatyme rašoma, kad privalomasis referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvavo daugiau kaip pusė piliečių, o tam, kad sprendimas referendumu būtų priimtas reikia daugiau kaip pusės piliečių, turinčių rinkimų teisę, pritarimo.

ELTA primena, kad referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo ketinama organizuoti kartu su Prezidento rinkimais 2019 metais.