Vyriausybė savo ruožtu po nelaimės skelbė, kad stichija pareikalavo 64 gyvybių, tačiau ekspertai tikina, kad tiksliai suskaičiuoti žuvusiuosius buvo sudėtinga dėl dingusios elektros ir didžiulės uragano padarytos žalos šalyje.

Ankstesni nepriklausomi tyrimai parodė, kad tikrasis žuvusiųjų skaičius gali būti apie 1 000, tačiau naujausi duomenys, surinkti Harvardo universiteto mokslininkų, atskleidė, kad nuo rugsėjo 20-osios, kai prasidėjo audra, iki gruodžio 31-osios Puerto Rike stichija pareikalavo 4 645 gyvybių.

Palyginimui, 2005-aisiais siautėjusi „Katrina“ – didžiausią per JAV istoriją žalą padaręs uraganas – nusinešė daug mažiau gyvybių. Skaičiuojama, kad nuo stichijos pražuvo 1 833 žmonės.

Dauguma mirčių po uragano „Maria“ siautėjimo įvyko dėl sveikatos apsaugos sistemos neveiksnumo, kurį sukėlė dingusi elektra bei užblokuoti ar nuplauti keliai, sakoma žurnale „New England Journal of Medicine“ paskelbtoje ataskaitoje.

„Anot šeimos narių pranešimų, apytiksliai trečdalį po uragano užfiksuotų mirčių sukėlė pavėluota ar užblokuota prieiga prie medicinos paslaugų“, – rašoma ataskaitoje.

Metodologija

Tyrėjai apsilankė atsitiktinai atrinktuose 3 299 namuose, esančiuose šioje 3,3 mln. gyventojų turinčioje JAV teritorijoje.

Remdamasi JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro kriterijais specialistai nustatydavo, ar asmens mirtį sukėlė uraganas.

Tyrėjų apibrėžimu, tai galėtų būti arba stichijos padariniai, tokie kaip nukritusios nuolaužos, ar tris mėnesius po audros tvyrojusios sveikatai pavojingos sąlygos, įskaitant medicinos paslaugų neteikimą.

Apklausos buvo surengtos 2018-ųjų sausį ir vasarį – tuomet, kai „daugelis respondentų vis dar neturėjo vandens ir elektros“, pažymėjo mokslininkai.

Kad būtų išvengta šališkumo, žmonėms nebuvo mokama už jų atsakymus. Be to, buvo perspėta, kad atsakymai nenulems, kiek paramos jie gaus iš vyriausybės.

Jei šeimos narys buvo dingęs, bet jo mirtis nebuvo patvirtinta, tyrėjai jį laikė gyvu.

Surinkti duomenys parodė, kad uragano „Maria“ padariniai sukėlė 62 proc. daugiau mirčių nei per tą patį ankstesnių metų laikotarpį, o aukų skaičius siekia 4 645.

Tačiau net tokie skaičiai neatspindi, kiek iš tiesų žuvo gyventojų, sakoma ataskaitoje, kurioje priduriama, kad iš tikrųjų žūti galėjo per 5 700 žmonių.

„Mūsų vertinimai apytikriai atitinka žiniasklaidos pranešimus, kuriuose skaičiuojami žuvusieji per pirmąjį mėnesį po uragano“, – teigia mokslininkai.

„Namų ūkiai vidutiniškai 84 dienas buvo be elektros, 64 dienas - be vandens ir 41 dieną - be mobiliojo telefono ryšio“, – nurodė jie.

Pasak tyrėjų, jiems nepavyko palyginti savo skaičiavimų su naujausiais oficialiais skaičiais, nes vyriausybė atsisakė juos pateikti.

Puerto Riko valdžia liovėsi viešai skelbti duomenis apie stichijos nusineštas gyvybes 2017-ųjų gruodį.

„Šie skaičiai bus svarbus nepriklausomas palyginimas su oficialiais mirčių registro duomenimis, kurie šiuo metu yra iš naujo vertinami ir liudija apie JAV vyriausybės neatidumą trapiai Puerto Riko infrastruktūrai“, – reziumuojama ataskaitoje.