Pataisomis siūloma nustatyti, kad partijai patekti į Seimą daugiamandatėje apygardoje pakaktų 4 proc. rinkėjų balsų, o koalicijai – 6 proc., kai šiuo metu barjeras į Seimą yra atitinkamai 5 proc. ir 7 proc. rinkėjų balsų.

Taip pat siūloma grįžt prie anksčiau galiojusios tvarkos, kai partijai steigti pakako tūkstančio steigėjų – šiuo metu partiją steigti turi ne mažiau kaip du tūkstančiai žmonių.

Dar siūloma, kad valstybės biudžeto dotacija būtų padalinama įstatymo reikalavimus atitinkančioms partijoms, kurios per praėjusius trejus rinkimus yra gavusios ne mažiau kaip vieną procentą rinkėjų balsų.

Šiuo metu į biudžeto asignavimus pretenduoja partijos, per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų, Europos Parlamento rinkimus surinkusios ne mažiau kaip 3 proc. rinkėjų balsų.

Pataisas iniciatoriai aiškina mažėjančiu gyventojų skaičiumi. „Naujoms politinėms partijoms kaip demokratinės visuomenės garantui yra sunku surinkti reikiamą skaičių steigėjų ir rinkimuose peržengti įstatymuose nustatytą 5 procentų barjerą“, – teigiama pataisų aiškinamajame rašte.