Naujasis įstatymo pakeitimas numato valstybinių duomenų centrų įkūrimą, kuriuose būtų dedamos visų institucijų tarnybinės stotys ir kita ryšių registrų ir valstybės informacinių sistemų įranga ir duomenys.

Taip pat būtų numatyta įtvirtinti pareigą valstybės informacinių sistemų ir registrų valdytojams naudoti saugų valstybinį duomenų perdavimo tinklą (SVDPT), kurio paslaugas teikia valstybės įmonė „Infostruktūra“.

Anot asociacijos INFOBALT direktoriaus Pauliaus Vertelkos, toks pokytis pažeistų tiek Lietuvos, tiek ES konkurencijos teisę.

„Kas turbūt skaudžiausia kaip rinkos atstovams, kad viso to rezultatas būtų eliminuojama rinka iš galimų tiekėjų, rinka nebekonkuruotų ir taip prarastume teisę užtikrinti ar ginti kibernetinį saugumą“, - antradienį žurnalistams sakė P. Vertelka.

Jis taip pat kritikavo KAM neatskleidžiant, kokie kriterijai būtų taikomi įtvirtinant prievolę naudotis SDVPT tinklu.

„Nėra diskusijos, kokie registrai, informacinės sistemos būtų dedamos Valstybiniam duomenų centre. Mes nežinome, apie ką svarsto KAM, ir nėra aiškių argumentų, kodėl SDVPT ir KAM duomenų centrai yra saugūs rinkos veikėjai“, - akcentavo P. Vertelka.

Jis taip pat pridūrė, kad toks žingsnis naikintų ir motyvaciją plėtoti kompetencijas rinkoje.

„Jis griauna verslo pasitikėjimą ir tiesiogiai mažina verslo plėtrą ir pažangą Lietuvoje. Tai tiesiog naikina motyvą plėtoti kompetencijas rinkoje“, - kalbėjo P. Vertelka.

P. Vertelka taip pat įžvelgė, kad sujungiant „aibę valstybinių institucijų bus sukurtas kibernetinio saugumo taikinys“.

„Galutiniame rezultate sumažėja kibernetinis saugumas, nes mes mažiname rinkos gebėjimą pasiūlyti reikiamas paslaugas valstybei, kurti inovacijas“, - akcentavo jis.

Anot P. Vertelkos, „viskas prasidėjo paslapčia, o nutarimai Vyriausybėje buvo traukiami iš po kilimo“.

„Mes kalbėjome su KAM, sakėme, kad irgi norime dalyvauti, ir gavome atsakymą, kad su verslu jie nederins. Viskas yra daroma itin trumpais terminais, aš manau, kad tai yra daroma sąmoningai, kad nebūtų laiko pateikti pastaboms. Tai pažeidžia ir teisėkūros principą“, - teigė P. Vertelka ir pridūrė, kad tai tik laiko klausimas, „kada tankas išvažiuos su nederintu įstatymo projektu“.

Tuo metu „Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė sakė, kad jos vadovaujama asociacija visą laiką pasisako už geresnes verslo sąlygas, investicinę aplinką, o bet kokie bandymai monopolizuoti vieną ar kitą sektorių yra neigiamas signalas investuotojams.

„Nėra gerai, kai valstybė konkuruoja su rinkos dalyviais. Yra suprantamas KAM noras kontroliuoti ir saugumą užtikrinti šitame sektoriuje, bet kai išgirsti, kad planuojama visą viešąjį sektorių perduoti į monopolisto rankas, tai nėra geros sąlygos visai rinkai“, - žurnalistams sakė R. Skyrienė.

Ji taip pat kritikavo KAM nenorą diskutuoti.

„Vyriausybė yra pasirašiusi su didžiosiomis asociacijomis susitarimą, kuriame sakome, kad kvies į darbo grupes, tarsis, klaus patarimų, o dabar ignoruojame. Tas atrodo negerai“, - pažymėjo R. Skyrienė.

Asociacijos INFOBALT prezidentas Giedrius Markevičius sakė, kad siekis konsoliduoti ryšių saugumo tinkle yra sveikintinas, tačiau blogai tai, jog KAM nesileidžia į diskusijas ir taip pat kuria įspūdį, kad privataus sektoriaus paslaugos yra nereikalingos.

„Šiandien yra keli šimtai žmonių, kurie užsiima kibernetine sauga, ir KAM vykdo konsolidaciją į vienas rankas. (...) Tai teisinga, bet problema, kad KAM bando pasakyti, kad tų tiek valstybinio, tiek privataus sektoriaus paslaugų nereikia“, - kalbėjo G. Markevičius.

Tuo metu KAM kalbas, kad toks paslaugų perdavimas „Infostruktūrai“ leistų sutaupyti lėšų, jis vertino atsargiai.

„Apie ką mes kalbame šiandien, tai yra saugaus ryšio tarp šimtų organizacijų saugumas, tai pasakyti, kad bus labai daug sutaupyta, perdavus viską į „Infostruktūrą“, niekas negali, nes monopolinės paslaugos yra nepamatuojamos, nežinoma, kokie bus kaštai, kiek bus išleidžiama. Rinkoj kaina reguliuoja kainas, o kai yra monopolis, tai nustatoma Vyriausybės arba ministro nutarimais, ir kainodara yra nenuspėjama“, - pažymėjo jis.

Paklaustas, kiek šiuo metu yra tiekėjų, kurie teikia saugaus ryšio paslaugas, tikslių skaičių G. Markevičius įvardyti negalėjo, tačiau teigė manantis, kad tokių tiekėjų galėtų būti keliolika.

Jis taip pat sakė, kad kaimyninėje Latvijoje buvo suprasta, jog IT specialistų valstybiniame sektoriuje, ypač kibernetinio saugumo srityje, nepakanka.

„Jie turi verslo atstovus, kurie dirba bankuose, įvairiose institucijose, jie kviečiami į mokymus, investuojama į jų bendrą darbą su sistema. Vyriausybė suvokia, kad, iškilus didžiulei atakai, savo jėgomis neapsigins, ir bandoma verslo žmones nemokamai pritraukti į potencialių gynėjų būrį. Pas mus viskas atvirkščiai - KAM sako, kad turi labai gerus specialistus, ir bandomas verslas eliminuoti iš visų įmanomų vietų, kur yra sąlytis su kibernetiniu saugumu“, - pažymėjo G. Markevičius ir pridūrė, kad „KAM arogancija gąsdina“.

ELTA primena, kad INFOBALT jau praėjusį ketvirtadienį kreipėsi į Konkurencijos tarybą, teigdama, kad KAM veiksmais buvo monopolizuotos SVDPT paslaugos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)