Į DELFI skaitytojo klausimą atsako antstolis Andrius Bublys

Tvarkingai surikiuoti kas mėnesį kreditoriams pervedamas darbuotojo skolų dalis padeda antstolių informacija ir Civilinio proceso kodekso normos. Į darbovietes siunčiamuose antstolių patvarkymuose dėl skolos išieškojimo visada nurodoma išieškojimo eilė arba skolos rūšis. Civilinio proceso kodekso 754 straipsnyje įvairios skolos suskirstytos į trijų lygių reikalavimų patenkinimo eiles.

Prioritetas – vaikai ir nukentėjusieji. Pirmąja eile tenkinami reikalavimai išieškoti priteistą išlaikymą ir reikalavimai atlyginti žalą, padarytą suluošinimu ar kitokiu sveikatos sužalojimu, taip pat atsiradusią dėl maitintojo netekimo.

Antrąją eile tenkinami darbuotojų reikalavimai, atsirandantys dėl darbo teisinių santykių. Trečiąja eile tenkinami visi kiti reikalavimai. Tai bankų ir kredito įstaigų reikalavimai grąžinti paskolas ar kreditus, ryšio bei komunalinių paslaugų tiekėjų reikalavimai grąžinti nesumokėtus mokesčius už paslaugas ir kt.

Ką daryti, jei trūksta pajamų dengti visoms darbuotojo skoloms? Jeigu skolininko darbo užmokesčio nepakanka padengti visoms skoloms, tai pirmiausia dengiamos vaikams priteisto išlaikymo skolos. Likusios skolos laukia savo eilės ir pradedamos mokėti tik tada, kai visiškai įvykdoma išlaikymo prievolė.

Tokiu atveju patartina informuoti antstolius, vykdančius skolų išieškojimą pagal paskesnės eilės reikalavimus, kad laikinai nėra galimybės iš skolininko darbo užmokesčio ir kitų jam prilygintų išmokų išskaičiuoti lėšas tam tikrų skolų dengimui. Kai skolingo darbuotojo finansinė padėtis pasikeičia (padengiama pirmesnės eilės skola, padidėja darbo užmokestis), pradedamos mokėti likusios skolos. Pervedamų išskaitų sumos turi būti proporcingos išieškomų skolų sumoms.

Ką patarti sunkiai besiverčiantiems darbuotojams? Žmonėms, kurie dėl sunkios finansinės padėties neturi finansinių galimybių dengti visų skolų, įstatymas suteikia galimybę kreiptis į teismą dėl sprendimo įvykdymo išdėstymo. Tačiau praktikoje taikomas ir paprastesnis būdas – tai antstolio tarpininkavimas tarp proceso šalių. Į antstolį turėtų kreiptis pats skolingas žmogus, kartu pateikdamas savo turtinę padėtį pagrindžiančius dokumentus.

Andrius Bublys
Nors antstoliui šiuo metu nesuteikta teisė savo patvarkymu išdėstyti skolos mokėjimą dalimis, toks skolos dengimo grafikas gali būti tvirtinamas gavus išieškotojo pritarimą. Dažnai išieškotojams šis kelias būna priimtinas ir jis naudingas abiem pusėms. Tais atvejais, kai skolingas asmuo tenkina ne tik pirmos, bet ir paskesnės eilės reikalavimus bent maža dalimi, įsiskolinimo našta greičiau mažėja ir slegia vis mažiau.

Ar išlaikymo lėšas naudojantys asmenys privalo atsiskaityti? Įsiskolinimai išlaikymo negaunantiems vaikams yra ypatinga skolų rūšis. Iš vienos pusės – tai populiarios skolos. Pagal statistiką šimtui Lietuvos gyventojų tenka 2,4 atvejo, kai vaikams priteistą išlaikymą (alimentus) reikia išieškoti priverstinai (Estijoje – tik 0,7 atvejo). Iš kitos – tai pinigai, kuriuos daugelis skolingų žmonių linkę administruoti net ir išieškotojo kišenėje.

Dažnai išlaikymo prievolę vykdantys asmenys reikalauja išsamių ataskaitų, kur panaudoti jų pinigai. Tokie prašymai pagrįsti tik tada, kai pareiga teikti ataskaitas įrašyta teismo sprendime arba taikos sutartyje. O kitais atvejais preziumuojama, kad vaiką prižiūrintis asmuo gaunamas išlaikymo lėšas naudoja atsakingai ir tinkamai.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.