„Į namus grįžtu Krašuonos (Utena) parku. Dažnai einu su fotoaparatu, mat stengiuosi sustabdyti žavingas akimirkas. Vakar pastebėjau medį, apaugusį keistais grybais (jei čia grybai). Juos ir užfiksavau“, – DELFI redakcijai rašė jis.

DELFI paprašė pakomentuoti, kokius grybus DELFI skaitytojai pavyko užfiksuoti Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojo Jono Kasparavičiaus.

Jo teigimu, skaitytojos nufotografuotas grybas yra valgomoji geltonpintė (Laetiporus sulfureus).

„Tai labai dažnai sutinkamas vasarą ir rudenį augantis grybas. Lengvai pastebimas, nes vaisiakūniai, kurie dažniausiai auga grupe vienas virš kito, yra ryškūs ir dažniau aptinkami parkuose, pakelėse, o ne miškuose. Auga ant įvairių lapuočių medžių ir jų liekanų. Tai parazitas, kuris patenka į medį per įvairias žaizdas ir sukelia medžio šerdies puvinį. Medžiui žuvus, gali augti ir ant negyvos medienos“, – teigė jis.

Pasak specialisto, miško ekosistemai negyvos medienos, pavyzdžiui, kelmų, ardymas yra naudingas, tačiau po negyvos medienos sąvoka gali slėptis ir koks koplytstulpis.

„Grybui nėra jokio skirtumo ar tai yra tik nudžiūvęs medis, ar jau žmogaus kūrinys - svarbu, kad „įkandamas“. Šio grybo vaisiakūnių pašalinimas nuo medžio ar žmogaus kūrinio pastarajam jau nepadės, nes visas grybo vegetatyvinis kūnas, kuris ir ardo medieną, yra viduje. Vaisiakūniai skirti tik sporoms, kuriomis grybas plinta,išbarstyti. Kol jaunas ir minkštas, grybo vaisiakūnis yra valgomas. Vėliau valgyti jau nebepavyks. Skonis neypatingas“, – pasakojo J. Kasparavičius.

Jis taip pat patarė, kad miestuose augančių vaisiakūnių bandyti valgyti neverta, nebent organizmui trūksta sunkiųjų metalų ir kitokių teršalų.

Pastebėjai nežinomų grybų ir nori sužinoti daugiau? Siųsk el. p. pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)