Lietingą vasario vakarą A. Bourdainas užgesina cigaretę ir patraukia į keptos vištienos restoranų tinklo „Popeyes“ užkandinę Lafajete – tai jau trečia tokia jo kelionė per tris dienas. Šiuo metu jis filmuoja „Cajun“ temai skirtą seriją kulinarinei, kultūrinei ir pažintinei laidai „Parts Unknown“. Ši vieta A. Bourdainui kaip reikiant prie širdies – čia jis užsisako mėsainį, aštrios gruzdintos vištienos, sausainių ir daug gėrimo.

Virtuvės šefas, vieną dieną pradėjęs keliauti ir apie tas keliones pasakoti televizijos žiūrovams, puikiai žino, kad konkrečiai šis „Popeyes“ restoranas, kurį galima pasiekti vos per septynias minutes pėsčiomis nuo jo viešbučio, vienintelis toks likęs Jungtinėse Valstijose, kur dar yra bufetas.

„Man „Popeyes“ yra tikra egzotika. Pastarąsias dešimt dienų valgiau tik makaronus, keptą antieną ir kinų maistą. Labai gera sugrįžti ir vėl paskanauti amerikietiško maisto“, – prisipažįsta A. Bourdenas.
61 metų A. Bourdainas vien dėl malonumo valgo itin retai. Jis ir jo tvirta kaip kumštis šešių asmenų filmavimo komanda, su kurios branduoliu jis dirba nuo 2002 metų, po dešimt dienų praleidžia skirtinguose miestuose, bandydami įminti skirtingų etninių virtuvių paslaptis ir pakalbinti gardžiausiai gaminančius vietinius. Visas A. Bourdaino laikas kruopščiai suskaičiuotas – jei negebėtų valdyti savo laiko, greičiausiai negalėtų girtis jau vienuoliktuoju sėkmingu sezonu.

„Jie stengiasi mane pataupyti ir vienai dienai neplanuoja dviejų sočių valgymų“, – sako A. Bourdainas, kuris neretai ne prieš kameras stengiasi beveik nevalgyti, kad prireikus nestokotų apetito.

Nors dauguma dienų A. Bourdainui prasideda itin anksti, rytas Lafajete prasidėjo šventiškai vėlai, tad jis galėjo ramiai „išgerti du puodus kavos“, pasiilsėti savo kambaryje viešbutyje ir netgi šiek tiek laiko skirti rašymui bei trumpam atokvėpiui.

Trečią valandą po pietų šmaikštusis ragautojas susitinka su savo vairuotoju, kuris jį nuveža... valgyti. Jo laukia puota ir šokių šventė fais-dodo didžiulėje baltoje palapinėje vieno savo bičiulio, su kuriuo susipažino per vieną filmavimų, namų kieme. Prieš filmavimą jis nuodugniai pasidomėjo, kas jo laukia, tačiau jokio iš anksto aptarto konkretaus scenarijaus nėra, tad nebus apsieita ir be improvizacijų.

„Mes pateiksime daug įdomios informacijos, esame tam pasirengę, tačiau jokio scenarijaus nėra. Tony turi daug žinių, bet tai viskas“, – sako laidos prodiuseris Jeffas Allenas.

Filmavimo komanda į vietą atvyko žymiai anksčiau. Atmosfera tokia draugiška ir organiška, jog šventės svečiai net užsimiršo, jog juos kažkas filmuoja. „Siekiamybė tokia, kad visi tuos vyrukus su kameromis ir mikrofonais laikytų, blogiausiu atveju, įkyriais giminaičiais, kurie mėgsta filmuoti ir fotografuoti. Labai padeda ir alkoholis, bet tai ne vien mano atsakomybė – už-tai atsakinga visa komanda“, – šypsosi pats A. Bourdainas.

Negalinti nežavėti šio garbaus vyro laisvė ir polėkis (jis praktiškai visada vilki tik savo drabužius, o tai kone visais atvejais yra džinsai ir paprasti marškinėliai, be to, niekada nesuka galvos dėl grimo ir plaukų) neretai drastiškai kontrastuoja su įprastu įsitikinimu, kaip turi elgtis ir kaip atrodyti tokio kalibro televizijos ir interneto žvaigždė. Nieko keisto, kad su juo dirbantiems žmonėms jis nekelia absoliučiai jokio streso – tik pačias geriausias emocijas.

„Dažniausiai bandau užsičiaupti ir nekalbėti. Arba tiesiog gerinti bendrą atmosferą uždavinėdamas kvailus klausimus, kuriuos vėliau režisierius be širdies skausmo ištrina. Juk svarbiausias visai ne aš, tos laidos ne apie mane, jos apie žmones, vietas ir maistą. Svarbiausi visada buvo ir bus žmonės ir tai, kas juos daro laimingais“, – tvirtina A. Bourdainas.

Per metus A. Bourdainas ne namuose praleidžia apie 250 dienų, tad nieko keisto, jog pokalbio metu nuskamba pareiškimas, kad filmavimo komanda jam tapusi ne kuo kitu, o savotiška „disfunkcine šeima“: net ir pasibaigus filmavimams, komanda labai daug laiko praleidžia kartu.

Kad ir kiek laiko iš jo pareikalauja darbas, A. Bourdainui nėra nieko brangesnio pasaulyje nei tikroji jo šeima, tad jis stengiasi niekada nefilmuoti dvejose vietose iš karto – būtinai sugrįžta namo ir praleidžia laiko su šeima. Svarbiausia – dukra. Garsenybė stengiasi mažiausiai penkias dienas per mėnesį praleisti su savo vienuolikmete atžala – dukra Ariane, gyvenančia su jo buvusia žmona Ottavia Busia Niujorke.

„Grįžtu namo, susitinku su dukra, išsikraunu daiktus, susikraunu daiktus, pavaidinu normalų gyvenimą, kas man yra tikriausiai didžiausias malonumas pasaulyje, ir vėl į kelią“, – sako garsenybė ir priduria, kad tai dar ne visi iššūkiai su kuriais tenka susidurti. Keliauti reikia ir pas mylimąją – aktorę Asią Argento, kuri šiuo metu filmuojasi Romoje.

„Man labai patinka skalbti. Kai būnu namie, sukrauti skalbinius į skalbimo mašiną, girdėti, kaip darbuojasi, man tarsi muzika – labai geras namų jausmas“, – šypsosi sarkastiškasis A. Bourdainas. Tik tai tikrai nereiškia, kad A. Bourdainas ketina padėti savo pasą į stalčių (jau 12-ąjį) ir išeiti į pensiją.

„Mečiau tą reikalą – lioviausi bandęs apsiraminti. Dievas mato, aš stengiausi. Tiesiog manau, kad esu pernelyg nervingas, neurotiškas, nenustygstantis vietoje. Prieš kelerius metus gal būčiau kalbėjęs kiek kitaip. Būčiau labai skaudžiai suklydęs, įtikėdamas, kad galiu jaustis laimingas, besisupdamas hamake namų sode ar besikapstydamas sode. Dabar esu labiau nei tikras, kad man toks scenarijus tikrai nesuveiktų. Naujausiomis žiniomis ir mirsiu greičiausiai balne“, – juokiasi A. Bourdainas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)