Vyskupui M. Curry išvykus namo, britai dar ilgai negalėjo nurimti – reiškė emocijas ir dalijosi nuomonėmis apie kalbą, kurią teko išgirsti per praeitą savaitgalį iškeltas karališkąsias vestuves, rašo „The Sun“.

Buvęs leiboristų lyderis Edas Milibandas, beje, laikantis save ateistu, socialiniame tinkle „Twitter“ prisipažino, kad entuziazmo nestokojantis dvasininkas kone privertė jį atsiversti.

Beveik 2 mlrd. televizijos žiūrovų iš įvairių pasaulio šalių tapo, religijos ekspertų žodžiais tariant, ugningos kalbos liudininkais. Dvasininko pasakyti žodžiai ne tik prablaškė, bet ir suglumino į Vindzoro Šv. Jurgio koplyčią susirinkusią kilmingą ir turtingą auditoriją.

Suklusti ir susimąstyti privertusi kalba turėjo būti odė meilei.

Žodį „meilė“ per 13 min. ir 34 sek. trukusią kalbą pamokslininkas pakartojo net 65 kartus. Dar du kartus jis pasakė „mylimas“.

Dėl palyginti netrumpos kalbos tuoktuvių ceremoniją teko 8 min. užtęsti.

Žodis „ugnis“ iš vyskupo lūpų nuskambėjo 20 kartų – į Dievą jis kreipėsi rečiau. Galima neabejoti, kad kalbai pasibaigus daugelis įniko į internetą aiškintis, kas tas Gileado balzamas, kurio pavadinimą dvasininkas ištarė keturis kartus.

Karalienė Elžbieta II kalbos klausėsi suakmenėjusiu veidu. Visai gali būti, kad ji buvo viena iš nedaugelio, supratusių pagrindinę kalbos mintį.

Gileado balzamas yra retas gydomųjų savybių turintis aromatingas skystis. Jis minimas 1611 metais karaliaus Jokūbo išleistame Biblijos vertime, ypač populiariame tarp karališkosios šeimos narių.

Dvasininkas M. Curry, Amerikos episkopalinės bažnyčios vadovas, ant pulto priešais save buvo pasidėjęs „iPad“ planšetę, matyt, turėjusią pasufleruoti, ką toliau sakyti. Tačiau per visą kalbą jis nė karto nepažvelgė į jos ekraną – kažin, ar buvo ją įjungęs.

Vyskupas kalbėjo ekspromtu, kol vieną akimirką, matyti, susizgribo pernelyg įsijautęs ir viršijęs jam skirtą laiko limitą.

Idealiu atveju pamokslas, pagal karalienės apibrėžtus standartus, turi trukti ne ilgiau kaip 7 min., o vyskupo M. Curry vestuvinis kreipimasis užsitęsė iki 13 min. 34 sek.

Bet net supratęs, kad kalba per ilgai, M. Curry nesustojo ir nesuskubo sėstis, o dar tris minutes entuziastingai kalbėjo.

Kaip į nesutramdomą dvasininko iškalbą reagavo karališkųjų vestuvių svečiai? Princesės Beatrice vaide jau ėmė rastis šypsena, paskutinius nėštumo mėnesius išgyvenanti Zara Tindall iš nuostabos sėdėjo išsižiojusi. Princo Charleso sutuoktinė Camilla ir Kembridžo kunigaikštienė atrodė beprarandančios kantrybę.

Vis dėlto, nepaisant karališkųjų narių reakcijos, artimas M. Curry bičiulis Kalifornijos vyskupas Michaelas Andresas pareiškė, kad pamokslas vertas pagyrų.

„Michaelas visada būdavo vertas tik aukščiausių balų. Nors atrodo neįtikėtina, visas M. Curry daromas įspūdis kyla iš unikalios jo prigimties. Michaelo poelgiuose nerastume nė krislo teatrališkumo“, – sakė M. Andresas.

Vyskupas M. Curry yra vedęs ir turi dvi dukteris – Rachel ir Elizabeth. Kartu su žmona Sharon jis gyvena Rolyje, Šiaurės Karolinoje.

„Jaučiamės nepaprastai sujaudinti ir be galo pakylėti – sunku išreikšti žodžiais užplūdusius jausmus. Visi privalo suprasti, kad tądien pamokslą ten sakęs žmogus yra toks pat, kokį matome jį kasdien. Jis nesikeičia“, – sakė viena 36-erių metų keturių vaikų motina, bandydama apibūdinti vyskupo kalbos sukeltas emocijas.

Ji taip pat pridūrė, kad klausantis M. Curry visada galima pajusti jo religinę aistrą, entuziazmą ir troškimą skleisti Dievo žodį bei liudyti jo meilę.

Vyskupo kalba, anot moters, kad ir neatitinkanti visuotinai įprastų normų, vis dėlto buvo tinkama ir visiškai būtina. Jai atrodė žavinga, kad kai kurie bažnyčioje sėdėję šventės svečiai kartais negalėjo suvaldyti šypsenos – juk galbūt nieko panašaus anksčiau nebuvo girdėję – tik jau ne per karališkąsias iškilmes.

„Štai kodėl tai pasirodė taip gražu ir žavinga. Juk ta pora taip pat iš dalies keičia monarchijos veidą“, – kalbėjo pašnekovė.

M. Curry jau 40 metų yra pamokslininkas. Jis teigia labai anksti supratęs, ką reikia pasakyti šeima tapusiai porai per vestuvių ceremoniją.

„Jis, aišku, žinojo, kad į jį nukreipti milijonų žmonių žvilgsniai, bet vis dėlto kalbėjo princui Harry ir M. Markle. Tai ypač asmeninio pobūdžio gestas, ir buvo nesunku pastebėti, kad jaunavedžiai sėdėjo visiškai pakerėti. Tai labai gražūs jauni žmonės, o Michaelas, mano galva, kuo puikiausiai perprato jų emocijas“, – sakė per vestuves kalbėjusio vyskupo bičiulis vyskupas M. Andresas.

Abu M. Markle tėvai – protestantai, o tėvas, vardu Thomasas, yra episkopalinės bažnyčios narys.
Nei princas Harry, nei dabartinė jo žmona M. Markle asmeniškai vyskupo nepažinojo ir primą kartą su juo susitiko tik praeitą savaitę. Jis atvyko kaip Kenterberio arkivyskupo labai rekomenduojamas asmuo.

Savo autobiografijoje 1953 metais Čikagoje gimęs vyskupas M. Curry pasakoja, kad jo tėvai buvo vergų palikuonys. Pragyvenimui jie užsidirbdavo augindami javus.

Mokyklą būsimas vyskupas lankė Bafale, Niujorko valstijoje. Jis iki šiol serga už amerikietiškojo futbolo komandą Bafalo „Bills“.

M. Curry yra vadovavęs tikinčiųjų bendruomenėms Šiaurės Karolinos, Ohajo ir Merilando valstijose. 2000 metais jis buvo konsekruotas ir tapo 11-uoju Šiaurės Karolinos episkopalinės vyskupijos vyskupu.

2015 metais vyskupas M. Curry tapo pirmuoju episkopalinei bažnyčiai vadovaujančiu juodaodžiu. Anglijoje pripažįstama Anglikonų bažnyčia taip pat priskiriama episkopalinėms bažnyčioms.
Niujorko valstijoje veikianti episkopalinė bažnyčia yra viena iš dviejų Anglikonų bažnyčių, kuriose leidžiamos gėjų santuokos. M. Curry už pritarimą tokiam sprendimui yra sulaukęs kritikos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)