Kooperatiniame bute Kvala Lumpūre rasti pinigai buvo konfiskuoti drauge su 284 dėžėmis, kuriose buvo dizainerių rankinių, laikrodžių ir papuošalų. Kratos tame bute, Najibo Razako namuose ir kitose vietose buvo atliktos praėjusią savaitę.

Najibo Razako koalicija nuo valdžios buvo nušalinta per gegužės 9 dieną. Ją įveikė reformų šalininkų aljansas, vadovaujamas jo buvusio globėjo Mahathiro Mohamado.

Visuomenės pasibjaurėjimas korupcijos įtarimais, besisukančiais aplink Najibą Razaką, buvo svarbus jo pralaimėjimą nulėmęs veiksnys. Buvęs premjeras, jo šeimos nariai ir draugai yra kaltinami išgrobstę milijardus dolerių iš valstybinio investicinio fondo 1MDB.

Buvo daug spėlionių dėl konfiskuotų daiktų pobūdžio ir vertės, nes pranešta, kad po kratos juos vežė penki sunkvežimiai.

Najibas Razakas

Pateikdamas atnaujintą informaciją, policijos kovos su finansiniais nusikaltimais skyriaus vadovas Amaras Singhas sakė: „Buvo 26 valiutos, bendra vertė ... yra 114 mln. ringitų (24,3 mln. eurų).“

Pinigai buvo rasti 35 krepšiuose. Kituose 37 krepšiuose buvo laikrodžiai ir papuošalai, spaudos konferencijoje sakė pareigūnas ir pridūrė, kad rastų daiktų vertė bus apskaičiuota vėliau.

Šių prabangos prekių konfiskavimas pakurstė visuomenės panieką Najibo Razako žmonai Rosmah Mansor, kurią malaiziečiai ilgą laiką peikė už įsivaizduojamą išpuikimą ir pranešimus apie didžiulę dizainerių rankinių, drabužių ir papuošalų kolekciją.

Jos pomėgis vykti apsipirkti į užsienį, vidurinės klasės malaiziečiams bandant dorotis su kylančiomis pragyvenimo išlaidomis, sustiprino neigiamą nuomonę apie šalies valdantįjį elitą.

Poros krytis buvo greitas ir skaudus. Sutuoktiniams buvo uždrausta išvykti iš šalies, ekspremjerą dėl 1MDB pinigų, galbūt atsidūrusių jo banko sąskaitose, apklausė tyrėjai ir atrodo, kad jis bus apkaltintas.

Najibas Razakas ir valstybinis investicinis fondas neigia padarę ką nors neteisėta.