„Aš nuo pat pradžių deklaravau, kad (…) tikrai darysiu viską, kad sulaukčiau kuo didesnio palaikymo Seime nepriklausomai, ar tas palaikymas būtų iš valdančiųjų, ar ir iš opozicijos. Jeigu bus racionalūs sprendimai, ir bus palaikymas, tai aš juo tik džiaugsiuosi“, - sakė S. Skvernelis.

Jis nemato grėsmės, kad siūlymai dėl mokesčių išdraskys „valstiečių-žaliųjų frakciją“, nors sutinka, kad „nuomonės yra įvairios“.

„Vyriausybė teikdama šituos įstatymo projektus prisiima politinę atsakomybę už jų įgyvendimą“, - sakė S. Skvernelis.

Išsiskyrė nuomonės dėl 2 proc. „Sodrai”

Kol kas aštriausios diskusijos viešojoje erdvėje verda dėl 2 proc. pervedimo „Sodrai”. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis-žaliasis“ Stasys Jakeliūnas teigė, kad su dalimi kitų frakcijos narių Seime tikrai nepalaikys pensijų reformos siūlymo 2 proc. mažinti „Sodros“ mokestį. Pasak jo, tokį pensijų reformos sprendimą pasiūlė verslininkai.

Premjeras teigia, kad atsakomybę už tokius politinius sprendimus turi prisiimti Seimas.

„Seimas priima sprendimą, tikrai bus balsuojama Seime. Jeigu tokie sprendimai bus priimti, tai Seimas ir tie žmonės, kurie balsuos už tai, prisiims politinę atsakomybę už pasekmes, kurios laukia mūsų ateityje – tiek senatvės pensininkų, tiek jaunų žmonių, tiek galiausiai dirbančiųjų, įvertinant demografinę krizę“, - sakė S. Skvernelis.

Gynė vyriausybės siūlymus

Socialinės apsaugos ir darbo ministras teigė, kad vyriausybės siūlymas dėl pensijų reformos yra subalansuotas.

„Sumažinus 2 proc. įmoką, galima užtikrinti tą patį pensijos lygį dabartiniams pensininkams ir pensijos augimą dabartiniams ir ateities pensininkams. Tai reiškia, kad žmonėms nebebus mažinama „sodrinė“ pensija santykyje su kitais.

Šiuo atveju, jeigu yra pervedami 2 proc. iš „Sodros“ į kaupiamuosius, tai tam asmeniui, kurio procentai pervedami, tai jo pensija atitinkamai mažėja santykyje su kitais, kurie neperveda“, – sakė L. Kukuraitis.

Pasak ministro, jeigu darbo užmokesčio fondas ateityje mažės, tai „pensijos leisis žemyn“, nepriklausomai nuo to, ar 2 proc. bus pervedami.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė mokesčių ir pensijų reformoms.