Ir nors saulė vilios išmėginti vasariškas pramogas, Baltijos jūros vanduo vis dar bus per šaltas maudynėms, o pirmosios saulės vonios gali tapti kančia, jei nežinosite kelių taisyklių.

Lietūs traukiasi, atkeliauja vasara

Trečiadienį dar galime tikėtis trumpalaikio lietaus, tačiau jau ketvirtadienį lietus ir drėgmė trauksis, sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.

„Trečiadienį temperatūra svyruos tarp 17 ir 23 laipsnių šilumos, kai kur trumpą lietų lydės perkūnija, tikėtini vėjo sustiprėjimai iki 14 m/s. Jau nuo ketvirtadienio lietaus tikimybė mažėja iki minimumo. Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, kol virš Lietuvos dar bus drėgnesni orai, formuosis rūkas, didesnė jo tikimybė bus šiauriniuose ir rytiniuose rajonuose“, – artimiausias dienas apibūdino sinoptikė.

Niūrūs orai trauksis ir jau ketvirtadienį temperatūra turėtų siekti net 26 laipsnius šilumos. „Didesnę dienos dalį, o kai kuriuose rajonuose ir visą dieną, lepins saulė, – prognozėmis dalijosi sinoptikė M. Kirkliauskaitė. – Vėjas taip pat rims.“

Penktadienį lietaus tikimybė maža. „Dienos metu debesėlių greičiausiai bus nebent pietiniuose rajonuose, – vardijo sinoptikė. – Naktis taip pat šiltesnė – nuo 9 iki 14 laipsnių šilumos, o dieną saulė orą įšildys iki 22-27 laipsnių.“

Savaitgalis žadamas sausas ir giedras, vėjas taip pat rims. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį termometrai rodys 10-15 laipsnių šilumos, o dieną temperatūra svyruos tarp 23-28 laipsnių.

Dažniausiai pajūryje temperatūra būna kiek vėsesnė, tačiau planuojantiems apsilankyti Palangos vasaros sezono atidarymo šventėje sinoptikė turi gerų žinių. „Kadangi vėjas pūs iš pietryčių, pajūryje orai bus šilti ir gražūs. Būtent nuo žemyninės pusės bus supučiama visa šiluma, todėl pajūryje temperatūra bus aukščiausia šalyje“, – įvardijo sinoptikė.

Baltijos jūra dar neįšilo

Tiesa, nors oro temperatūra lepins, jūra vis dar bus per šalta maudynėms. „Nuo žemyninės pusės bus supučiama visa šiluma, oras bus šiltas, o vanduo, deja, šaltas, nes visą šiltą vandenį tas vėjas nupūs Švedijos krantų link“, – tikino pašnekovė. Jos teigimu, šiuo metu Baltijos jūros vandens šiluma svyruoja tarp 7 ir 11 laipsnių, panaši temperatūra turėtų išlikti ir savaitgalį.

Tačiau norintiems pasilepinti maudynėmis nereiktų nusivilti – ežerai kur kas šiltesni. „Ežeruose ir upėse vanduo jau gerokai įšilęs, temperatūra pakilusi iki 18 laipsnių šilumos. Temperatūra kils, tad savaitgalį kai kuriuose ežeruose, ypač mažesniuose, temperatūra gali pasiekti ir 20 laipsnių šilumos“, – džiugiomis prognozėmis dalijosi M. Kirkliauskaitė.

Deginkitės atsakingai

Kauno klinikų Odos ir venerinių ligų klinikos vadovė prof. Skaidra Valiukevičienė DELFI pasakojo, kad jau drąsiai galime degintis, nors per pietus saugiausia būtų slėptis po skėčiu ar drabužiais.

„Degintis galima, tačiau reikia atsižvelgti į buvimo saulėje taisykles, – kalbėjo S. Valiukevičienė. – Negalima degintis vidurdienį, nes tuomet saulė intensyviausia, taip pat pirmą kartą mėgaujantis saule nereiktų degintis ilgiau nei dvidešimt ar trisdešimt minučių, geriausia – iki valandos, atsižvelgiant į odos tipą. Oda negali nudegti raudonai, o jei pajuntate lengvą perštėjimą, nedelsiant tepkite odą apsauginiais kremais.“

Gydytojos teigimu, jei po ilgo laiko buvimo saulėje pradėjote jausti didelį diskomfortą – vien tik apsauginių kremų nepakaks. „Lieka tik odą raminančios, drėkinančios ir vėsinančios arba nudegimo skausmą malšinančios priemonės, tvarsčiai“, – vardijo S. Valiukevičienė.

Anot dermatologės, buvimo saulėje laikas yra labai individualus ir priklauso nuo kiekvieno odos tipo. „Pirmo ir antro odos tipo asmenys pirmuosius kartus saulėje gali būti iki pusvalandžio, trečio ar ketvirto – iki dviejų valandų, – įvardijo S. Valiukevičienė. – Vėliau saulės vonių trukmę galima ilginti, tačiau visuomet reikia atkreipti dėmesį į paraudimus, kad jie netaptų skausmingi.“

Pavojingiausi saulės spinduliai kaitina nuo 12 iki 14 valandos, tad gydytoja pataria tuo metu saulės vengti. „Geriausia degintis ryte iki dvyliktos arba po pietų“, – teigė pašnekovė ir pridūrė, kad meteorologinės tarnybos skelbia saulės intensyvumo rodiklius, kuriuos reiktų sekti ypač tiems, kurie turi širdies ar kraujagyslių sutrikimų.

„Saulės intensyvumo rodiklis laikomas aukštu, kai pasiekia septynis ar daugiau balų“, – pasakojo dermatologė ir vardijo, kad tokią dieną reiktų pasitelkti visas įmanomas apsaugos nuo saulės spindulių priemones, apgalvoti buvimo saulėje trukmę ir būtinai nesideginti vidurdienį.

Beje, ketinantiems degintis pajūryje reiktų būti kur kas atsargesniems. Nuo vandens atsispindintys spinduliai kur kas stipresni, tad pajūryje padidėja galimybė nejučia nudegti.