Sparnuotoji raketa laikotarpiu nuo lapkričio iki vasario buvo bandyta keturis kartus. Visi bandymai baigėsi nesėkme, teigia anonimais panorę išlikti CNBC pašnekovai.

Jungtinių Valstijų pareigūnai teigia išsiaiškinę, kad ilgiausiai trukęs bandomasis raketos skrydis siekė kiek daugiau nei dvi minutes. Raketa nuskrido 35 kilometrus, o tada tapo nevaldoma ir sudužo.

Trumpiausiai trukęs bandymas tetruko kelias sekundes, per kurias buvo įveikti keli kilometrai.

Vienoje ataskaitoje, remiantis šaltiniais, neminima galima žala žmonių sveikatai ir aplinkai, kurią kelia tokių raketų branduolinis reaktorius.

Ginklas, kuris kuriamas nuo XXI amžiaus pradžios, kaip spėjama, turi benzinu varomą variklį, kuris padeda jai pakilti, o vėliau skrydžiui perjungiamas branduolinis variklis, CNBC aiškina šaltiniai.

Bandymai atskleidė, kad branduolinė šios sparnuotosios raketos šerdis neaktyvuojama, tad ginklas taip ir nepasiekė rezultatų, kuriais jau spėjo tiek prisigirti V. Putinas.

Šaltiniai sako, kad bandymus užsakė Kremliaus pareigūnai, nors tam prieštaravo programos inžinieriai, kurie viešai reiškė nuogąstavimus, jog sistemą bandyti, ir juo labiau girtis sėkme, gerokai per anksti.

Kovą sakydamas metinį pranešimą V. Putinas pareiškė, kad sparnuotoji raketa gali nunešti branduolinę galvutę į bet kurį pasaulio kampelį, sėkmingai išvengdama priešraketinės gynybos sistemų.

Dvi valandas trukusiame pasisakyme Rusijos prezidentas taip pat akcentavo, kad naujasis šalies viršgarsinių ginklų arsenalas – neįveikiamas.

Prieš savaitę CNBC pavyko išsiaiškinti, kad viršgarsinis sklandytuvas – ginklas, nuo kurio bent jau kol kas Jungtinės Valstijos neturi kaip apsiginti, kariniams veiksmams bus parengtas jau 2020 metais.

Šaltiniai, kuriai su CNBC bendravo prašydami išsaugoti jų anonimiškumą, tvirtina, kad Rusija 2016 metais du kartus sėkmingai išbandė šį branduolinę galvutę galintį gabenti ginklą.

Trečias bandymas vyko 2017 metų spalį, jis baigėsi nesėkme. Manoma, kad jau šią vasarą planuojamas ketvirtasis bandymas.