Anksčiau šį mėnesį JAV pasitraukė iš 2015-ųjų branduolinio susitarimo.

„Taikysime beprecedentį finansinį spaudimą Irano režimui. Lyderiai Teherane neturės jokių abejonių dėl mūsų rimtumo“, – sakė M. Pompeo savo pirmoje kalboje apie užsienio politiką nuo to laiko, kai buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas pradėjo vadovauti Valstybės departamentui.

„Sankcijų virtinė taps net skausmingesnė, jei režimas neatsisakys nepriimtino ir nevaisingo kelio, kurį jis pasirinko sau ir Irano žmonėms“, – savo kalboje konservatyviame viešosios politikos tyrimų centre „Heritage Foundation“ pabrėžė jis.

„Iranas daugiau niekada nebeturės visiškos laisvės dominuoti Artimuosiuose Rytuose“, – sakė sekretorius pristatydamas naująją Vašingtono strategiją Teherano atžvilgiu. Joje numatyta 12 griežtų sąlygų, kurios turi būti įgyvendintos, kad JAV imtųsi derėtis dėl bet kokio „naujo susitarimo“ su Iranu.

Pasak M. Pompeo, jei Iranas laikysis šių sąlygų, įskaitant reikalavimą užbaigti savo balistinių raketų programą ir nebesikišti į Jemeno, Sirijos ir kitus regiono konfliktus, Vašingtonas atšauks sankcijas.

„Mes atseksime Irano agentus bei jų įgaliotinius iš „Hezbollah“ ir juos sutraiškysime“, – perspėjo jis.

„Iranas bus priverstas pasirinkti: arba pasistengti apsaugoti savo ekonomiką nuo gyvybės palaikymo sistemos, arba ir toliau švaistyti brangų turtą užsienio kovoms. Jis neturės išteklių abiem šiems dalykams“, – nurodė diplomatas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ilgą laiką teigė, kad branduolinis susitarimas, kurį 2015-aisiais su Iranu sudarė JK, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija, yra nepakankamai išsamus. Dabar jis nori, kad jo itin griežtą strategiją palaikytų Europos šalys ir kitos valstybės.

„Šiandien skelbdami strategiją norėtume sulaukti paramos mūsų pačių svarbiausių sąjungininkų ir partnerių regione bei visame pasaulyje. Turiu omeny ne tik mūsų draugus Europoje“, – sakė M. Pompeo.

Jis taip pat perspėjo, kad Europos verslininkai, kurie, nepaisydami JAV sankcijų, ir toliau bendradarbiaus su Iranu, bus patraukti „atsakomybėn“.

Vašingtonui vėl įvedus sankcijas Teheranui, Europos bendrovėms teoriškai teks rinktis tarp investicijų Irane ir prekybos su JAV.

Tačiau iš tikrųjų jokio pasirinkimo nėra – Europos verslas negali sau leisti atsižadėti Amerikos rinkos.

Šiuo metu ES mėgina įtikinti Iraną pasilikti 2015-ųjų sutartyje, nors iš jos pasitraukė Vašingtonas.